Tekst objavljen: 05.07.2013 10:00        


U slučaju da neka banka dođe u problem, država će poštovati svoju zakonsku obavezu i isplatiti depozite do 50.000 evra, a neće stajati iza štednih uloga i iznad ove sume, kao što je učinila za štediše Nove Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine.

Država upozorava: Pazite kod koje banke štedite

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić uputio je jasnu poruku da država mora da garantuje za one koji su slabog imovinskog stanja, a da oni koji imaju preko 50.000 evra “uključe glavu i neka se rukovode sigurnošću”.

- Što niža kamatna stopa, to sigurnija banka - poručio je on i naveo da bi u slučaju kolapsa neke banke u Srbiji država odmah pokrila uloge do 50.000 evra, dok bi se ostali namirili iz stečajne mase.

U praksi to znači ono kako je zakonom i definisano - garanciju države za štedne uloge do 50.000 evra, a ne za sve štediše i posebno ne za sve kompanije.

- Kriza ne jenjava, širom sveta i Evrope postoji teoretska mogućnost da neka banka dođe u problem. Štediše treba da se vode sigurnošću, a ne visinom kamatne stope. Ako neka banka nudi takve kamatne stope na deviznu štednju ili na depozite kompanija kakve su nudile Agrobanke ili RBV, to je ozbiljan znak da se i štediše i kompanije sa preko 50.000 evra zamisle da li tu da drže svoje depozite - naglašava Branko Popović, savetnik ministra finansija za bankarski sistem.

Do sada smo imali situaciju, posebno u oktobru i novembru u toku Nedelje štednje, podseća on da je jedan deo štediša birao banku isključivo po visini kamatne stope i da je onda država morala sve te često hazarderske depozite da nadoknadi.

- To ni bogata Evropa, pa ni mi više ne možemo sebi da priuštimo. Posebno u uslovima rebalansa budžeta i oštre štednje koju primenjujemo - naglašava Popović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    turista 05.07.2013 15:25

    e, i za stedise me boli briga taman koliko za ove sto se "brinu" za pracakanje u crvenom moru...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija kamate na štednju kamate štediše štednja banka banke država

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana