Svaki građanin Srbije u proseku dnevno pojede 115 grama mesa, 280 grama hleba i popije pola šolje mleka. Ručak u prosečnom domaćinstvu u našoj zemlji daleko je oskudniji od menija porodice u Evropskoj uniji.
Možemo da priuštimo upola manje mleka, goveđe meso jedemo četiri puta manje, a u pomorandžama žitelji Starog kontinenta uživaju deset puta više.
- Aktuelna potrošnja osnovnih prehrambenih proizvoda u konstantnom je padu. Opadanje standarda najbolje se vidi po hrani koju kupujemo, po odricanju od skupljih proizvoda, naročito po voću gde smo daleko iza Evropljana, ali i po tome što je kod nas udeo hrane u ukupnoj potrošačkoj korpi znatno veći nego u razvijenom svetu. Sve manje jedemo, a sve više izdvajamo za hranu - kaže Vojislav Stanković. |
Prema rečima Vojislava Stankovića, eksperta Privredne komore Srbije, potrošnja svih vrsta svežeg mesa u 2012. godini iznosila je ukupno 41,9 kilograma, za 6,5 odsto manje nego godinu ranije. To ne čudi, kada je meso poskupelo u proseku za 18,4 odsto. Ubedljivo smo najviše trošili svinjetinu, a zatim piletinu, koje su i najjeftinija na tržištu.
Hleb nam je i dalje dominantan u ishrani, kojim kompenzujemo manjak skupljih namirnica na trpezi - mesa i voća. Međutim, čak i hleb smo lane manje kupovali nego u godini ranije.
Prosečno je svaki član domaćinstva u Srbiji koje broji nepuna tri člana, pojeo 104,7 kilograma hleba i peciva, za gotovo osam vekni manje nego u 2011. godini. Svako je u proseku potrošio 12,6 kilograma šećera i rafinisanog ulja, jestivog 11,9, svinjskog mesa 15,1, a pilećeg 17,1 kilograma. Po članu domaćinstva se pojelo po 1,7 kilograma limuna, 6,8 kilograma banana, 800 grama kajsija.
Ostavi komentar