Tekst objavljen: 04.09.2013 9:30        


Sve je više potrošača koji nam se obraćaju jer nadležni ignorišu njihove tužbe. Krajnje je vreme da nadležne inspekcije, ali i trgovci krenu u obračun sa proizvođačima koji svoj hleb deklarišu kao crni, a u stvari prodaju obojeni beli hleb, upozoravaju iz udruženja potrošača.

Crno na belo: Kako nam podvaljuju lažni crni hleb

- Takvog hleba na tržištu gotovo da nema. Najviše je onog koji je taman, a koji se pravi od belog brašna i smeša koje mu daju crnu boju. Ne razumem zašto trgovci i inspekcije ne reaguju na sve masovniju pojavu ovog pogrešno deklarisanog proizvoda na tržištu! Do kada će država biti toliko inertna i koga ona zapravo štiti? - pita Petar Bogosavljević, koji se nalazi na čelu Pokreta za zaštitu potrošača Beograd.

Ni sa sokovima nije bolje

- Ispitali smo sokove na domaćem tržištu i utvrdili da jedan broj robnih marki nema voćni sadržaj koji je naveden na deklaraciji. O laboratorijskim nalazima uz poziv da povuku sporne proizvode, obavestili smo proizvođače i distributere, poljoprivrednu inspekciju smo uz dokumentaciju pozvali da radi svoj posao. Od svega toga, samo su, prvo Univerexport, a potom i Delhaize Srbija, povukli sa svojih rafova sokove koji imaju niži nivo voćnog sadržaja od onog koji je naveden na deklaraciji - saopštila je Nacionalna organizacija potrošača Srbije. Neke od fabrika, kažu u toj organizaciji, zatražile su dokaze, ali ni kada su ih dobili nisu reagovali. Njih najviše brine to što se nije oglasilo Ministarstvo poljoprivrede, čije su inspekcije morale da reaguju po prijavi i provere stanje na tržištu.
On tvrdi da je nedopustivo to što se potrošači na ovaj način dovode u zabludu jer je obaveza svakog proizvođača da istakne ispravnu deklaraciju za svaku veknu.

- U najmanju ruku je nekorektno pravdanje nadležnih inspekcija da u državi ne postoji dovoljan broj inspektora, pogotovo kada se radi o kvalitetu hleba - tvrdi Bogosavljević.

Da je na tržištu retko naići na pravi crni hleb, slaže se i Đorđe Psodorov sa Instituta za prehrambene tehnologije Novi Sad.

On tvrdi da je najveća brana većem prisustvu pravog integralnog hleba cena jer srpski potrošači nemaju novca da ga masovnije konzumiraju. Dodaje i da je još jedan od razloga slabe tražnje za crnim hlebom taj što u Srbiji ne postoji kultura njegove upotrebe jer se na ovim prostorima uvek više jeo beli hleb.

- Zbog slabe tražnje i male kupovne moći pekari su pribegli pravljenju crnog hleba od belog brašna u koji se dodaje prirodni obojivač sa isprženim sladom koji mu daje tamnu boju - objašnjava ovaj sagovornik.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana