Tekst objavljen: 03.08.2013 13:00        


Poslednjih godina sve veći broj građana zemalja zapadnog Balkana svoje godišnje odmore provodi na vrlo luksuznim i egzotičnim svetskim odredištima, uprkos činjenici da su prosečna mesečna primanja u regiji oko 400 evra i da se u pojedinim zemljama stopa nezaposlenosti kreće i do 40 posto.

Balkancima plate 400 evra, a letuju na Sejšelima

Naime, novinari agencije Anadolija su istraživanjem došli do iznenađujućih podataka poput onog da od 10 do 20 posto svih građana koji se odlučuju da putuju van zemlje biraju luksuzne egzotične svetske destinacije čiji aranžmani neretko koštaju i do 4.000 evra.

Predstavnica jedne turističke agencije iz Sarajeva kazala je da kod njih postoji značajna zainteresiranost za egzotične destinacije koje čine 20 posto potražnje. Prema njenim rečima, među egzotičnim destinacijama koje biraju građani BiH su Maldivi, Kuba, Tajland, Njujork, Meksiko, Dubai.

Čak postoji interes i za tropsko ostrvo Bali, poznatije kao ostrvo bogova i demona, odnosno raj i pakao na zemlji, smešteno na prelazu iz Indijskog u Tihi okean.

- U poslednje vreme Iran je postao popularan i zanimljiv, a aranžman od devet dana u toj zemlji košta 1.700 KM sa svim taksama - tvrde iz sarajevske agencije.

Crnogorci umesto Jadrana biraju Južnu Ameriku

Predstavnik turističke agencije iz Crne Gore je istakao da se građani te zemlje poslednjih godina, takođe, sve više opredeljuju za egzotične destinacije kao što su Dubai, Dominikanska Republika, Tajland, Indija i Kuba.



- Našim klijentima u poslednje vrijeme Kuba je postala vrlo privlačna i interesantna kao i putovanje u Južnu Ameriku. Od ukupne potražnje naših klijenata oko 5 do 10 posto se odnosi na egzotične destinacije - kažu u Crnoj Gori.

Tvrde da se značajan broj građana Crne Gore opredeljuje i za najskuplje ponude u toj agenciji, put oko sveta u trajanju od 25 do 30 dana, koja košta oko 4.000 evra, kao i za turu po Južnoj Americi koja košta oko 4.000 evra po osobi.

Za Srbe posebno zanimljivi Maldivi

Turističke agencije iz Srbije beleže kako se građani te zemlje neretko odlučuju za egzotične destinacije kao što su Dubai, Maldivi, Šri Lanka, Indija, Tajland, Dominkanska Republika, Kuba, Bali, Mauricijus i Vijetnam.



Od ukupne potražnje naših klijenata oko 10 posto se odnosi na egzotične svetske destinacije", tvrde u jednoj beogradskoj turističkoj agenciji i napominju da se kod njih u poslednje vreme građani Srbije sve više raspituju za Maldive gde aranžman po jednoj osobi košta oko 1.500 evra.

Hrvati ušli u EU sad hoće na Mauricijus

Takođe, prema rečima predstavnice poznate turističke agencije iz Zagreba, i u novoj članici Evropske unije (EU) postoji značajna zainteresovanost hrvatskih građana za egzotična i udaljena odredišta u raznim delovima sveta.



U jednoj turističkoj agenciji građani Hrvatske najviše se interesiraju za Kubu, Dominkansku Republiku, Karibe, Afriku, Keniju, Mauricijus, Tajland i Maroko.

- Kod nas se od tih egzotičnih mesta najviše traži Tajland. Od ukupne potražnje naših klijenata oko 5 do 10 posto se odnosi na egzotične destinacije - izjavljuju u ovoj agenciji.

Dodaju da su u Hvratskoj pojedini građani zainteresirani i za Mauricijus, ostrvsku državu u jugozapadnom Indijskom okeanu, gde aranžman po osobi košta oko 3.000 do 4.000 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
luksuzan odmor luksuzni provod turisti turizam letovanje more

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana