Tekst objavljen: 23.08.2013 12:30        


Američki trgovinski lanac Wal-Mart nada se da će pokrenuti promet uspostavljanjem masovnog pokreta građana da kupuju samo robu proizvedenu u SAD. Taj najveći maloprodajni lanac sveta priredio je ’samit’ prodavaca, dobavljača i domaćih državnih zvaničnika u nadi da će patriotizam kupaca pomoći povratak industrije u SAD.

Amerikanci kreću sa akcijom 'kupujmo domaće'

Pre sedam meseci Wal-Mart koji robu prodaje s velikim popustima, najavio je plan da tokom narednih deset godina kupi američke robe za 50 milijardi dolara više nego tokom prethodne decenije.

Neki stručnjaci ukazuju da je upravo Wal-Mart pre dve decenije predvodio seobu industrije iz SAD u Kinu i druge zemlje u potrazi za najjeftinijom radnom snagom, i time izneverio svog osnivača Sama Waltona čija je parola bila "Kupujmo američku robu".

Wal-Mart je sličnu kampanju za kupovnu američke robe vodio sredinom 1990-tih godina, ali je akcija propala jer cene robe nisu bile dovoljno niske za njegove, poslovično siromašne, ali mnogobrojne kupce.

Sada se direktori zaklinju da će ići mnogo dalje od marketinške kampanje i analizirati svih 1.300 kategorija proizvoda iz azortimana Wl-Mart - od peškira do elektronike, da bi utvrdili šta sve može da se proizvede u SAD.

Wal-Mart, sa više od 4.000 prodavnica u SAD i 460 milijardi dolara prometa, navodi da roba koja se proizvodi, potiče ili gaji u SAD, čini oko dve trećine proizvoda koje prodaje u SAD. Ali, analitičari kažu da da to ipak nije tačno i da je veliki deo odeće, opreme za domaćinstvo i potrošačke elektronike koju prodaje Wal-Mart proizveden drugde.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana