Tekst objavljen: 03.05.2019 16:00        


Šta se dešava sa dugom po kreditu ili nekom drugom bankarskom proizvodu kada dužnik premine? Da li su naslednici u obavezi da isplate dugove pokojnika i kada banka ima pravo da od naslednika potražuje naplatu?

Kada banka može da naplati dugove od naslednika

Ekipa finansijskog portala Kamatica je istražila slučaj naše sugrađanke kojoj je banka nakon smrti oca poslala obaveštenje o dugu po kreditu koji mora da isplati. Kako kaže naša sugrađanka, sa ocem nije bila u kontaktu, ali je nakon smrti banka na njenu adresu poslala obaveštenje o dugu i načinu otplate. U samom obaveštenju banka je navela da na tekućem računu pokojnika ima sredstava i da će se kredit otplaćivati narednih par meseci regularno, a da je posle toga potrebno da ona otplati ostatak duga, jer kako navode, ona je biološki naslednik.

- “Moj otac je imao 65 godina u trenutku podizanja kredita i ne znam zašto kredit nije osiguran”, kaže naša sugrađanka.

Tim finansijskog portala Kamatica je oko ovog slučaja konsultovala beogradskog advokata Marka Stankovića, koji je objasnio koja su prava naslednika i kada je moguće da banka naplati dugove od naslednika.

- “Termin biološki naslednici u pravu ne postoji”, kaže advokat Stanković i dodaje da po zakonu naša sugrađanka spada u prvi nasledni red zakonskih naslednika, koji se pozivaju na nasleđivanje ukoliko ima imovine.

U skladu sa Zakonom, naslednici odgovaraju za dugove samo do vrednosti nasleđene imovine ali banka ne može da zahteva bilo kakva plaćanja od naslednika sve dok ostavinski postupak nije okončan, a sprovođenje ostavinskog postupka može da inicira i banka kao poverilac.

Ukoliko je sproveden ostavinski postupak, i prihvatili ste nasleđe, možete odgovarati za dugove samo do visine te imovine koju ste nasledili, odnosno ukoliko niste ništa nasledili, banka nema prava da zahteva plaćanje neisplaćenih rata.

- “Naslednici ne moraju da prihvatite nasleđe, a u tom slučaju nisu u obavezi da isplaćuju zaostali dug. Banke su u praksi često napadne i insistiraju na naplati njihovog potraživanja, čak i kad nemaju pravnog osnova za to, oslanjajući se na to da će dužnici, često u strahu od prinudne naplate, postupiti i po ovakvim zahtevima”, dodaje advokat Stanković, i savetuje da naslednici dobro razmotre kolika je vrednost imovine koju bi eventualno nasledili i da li im je u interesu da se uopšte prihvataju nasleđa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Savetujemo sve čitaoce koji imaju ovakav problem da potraže pomoć od pravnika.

3 komentara

  1. User image
    Aleksandar 23.06.2017 14:43

    I ja sam imao isti slucaj. Otac je otisao i podigao kes kredit bez icijeg znanja tri meseca pred smrt. U ostavinskoj raspravi na njegovo ime je glasio samo pistolj i akcije koje su dobijene od drzave (Dinkiceve). Banka je bila napadna i izuzetno bezobrazna prvo prema mojoj majci koja je otisla na razgovor gde su joj samo rekli da potpise i da preuzima dug... Nakon oceve smrti, ona je bila u jako losem psihickom stanju, pa je ovo bila dodatna tortura koju sam na kraju ja morao da prekinem prvo jednim pismom advokata a nakon toga i uzvracanjem pretnji sluzbenicima banke koji su me zvali. Na kraju, iz inata zbog njihovog bezobrazluka a i po zakonu... nisam zeleo da im vratim ama bas nista! Na kraju su me i pitali sta oni sada da rade!?

  2. User image
    Svetozar Šijačić 28.06.2017 14:05

    1. Bravo za g.Stankovića - svaka mu je na mestu.

    2. Mene bi bilo lično sramota da iza mojih roditelja ostane bilo kakav dug bilo kome - ukoliko mogu sigurno bih ga platio. NEMA OPRAVDANJA ZA NE VRĆANJE POTROŠENIH TUĐIH PARA.

    3. Zanimljivo je da se svi ljudi bore da ne plate osiguranje kredita, a u opisanim situacijama ovo je jedino ispravno rešenje.

  3. User image
    Nikola 03.07.2017 8:29

    Rodjake mog prijatelja, majku i cerku, banka je zvala odmah po iznenadnoj smrti supruga odnosno oca i pretnjama ih naterala da potpisu obavezu preuzimanja otplate kredita (koji je inace bio osiguran. Svakodnevno su ih zvali telefonom pretili i ucenjivali da kredit otplate prevremeno sto su one na kraju i uradile prodajuci vozilo koje je bilo u vlasnistvu cerke i podizanjem kredita kod druge banke.Ispricale su mi samo deo tortur koje su prezivele od strane banke. Ja mislim da bih umlatio pola banke da se tako ophode prema nekom mom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
istraživanje kamatica kamatica naslednici pokojnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana