Tekst objavljen: 18.05.2023 13:55        


Udruženje toplana je predlagalo da zbog sve dužih zima grejanje počne 15. septembra i traje do 15. maja, ali lokalne samouprave nisu pokazale interesovanje

Da li bi toplane ubuduće mogle da greju duže?


Iako je grejna sezona bar što se tiče toplana zakonski završena, zima za one koji su u stanovima pored hladnih radijatora još traje. Umesto mlakih radijatora ujutru i uveče kako je to bilo do 1. maja, najveći broj domaćinstava od tada uključuje klime, grejalice, ili TA peći jer im je u stanovima i kućama hladno.

Čitaoci koji se poslednjih dana javljaju redakciji ljuti što su u hladnim domovima, a cele godine plaćaju grejanje toplanama, svesni su da će sada morati više da plate i za utrošenu struju i pitaju ima li rešenja za naredne zime koje sve duže traju. Niža spoljna temperatura u maju upravo je razlog dodatne potrošnje električne energije koju beleži i „Elektrodistribucija”.

Upitani da li se povećala potrošnja struje iz ED za „Politiku” odgovaraju da je 12. maja u konzumu „Elektrodistribucije Srbije” zabeležen protok struje na nivou zemlje od oko 74,33 miliona kilovat-sati, što je bilo za 9,87 odsto više u odnosu na isti datum prošle godine. Sutradan je zabeležen protok struje od oko 69,7 miliona kilovat-časova, što je za jedan procenat više u odnosu na 2022, dok je u nedelju potrošnja bila veća za 3,72 odsto.

Napominju da prilikom ocene podataka o potrošnji, treba uzeti u obzir razliku u temperaturi i druge faktore koji utiču na utrošak električne energije u odnosu na isti period prošle godine.

Dejan Stojanović, direktor Udruženja toplana Srbije, kaže da je rešenje ovih problema da se grejanje naplaćuje prema potrošnji, a ne po kvadratu i onda ne bi bilo rasprave oko toga da li toplane isporučuju dovoljno toplotne energije, kao i zašto građani moraju da sede u hladnim stanovima kad grejanje plaćaju cele godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Podseća i da se zbog promene klime još pre izvesnog vremena predlagalo da ukoliko je temperatura niska grejna sezona treba da počne i pre 15. septembra i da umesto do 15. aprila traje do 10. maja.

– Taj predlog je Udruženje toplana poslalo lokalnim samoupravama jer su toplane u njihovoj nadležnosti, ali nije bilo odgovora niti želje da se to i primeni. Da bi se to realizovalo bila je potrebna posebna saglasnost lokala, ali za sada sve ostaje po starom – navodi Stojanović.

Naglašava da je problem u pomeranju rokova za početak i kraj grejne sezone to što je potrebno vreme za remont svih toplana. To ne može da se uradi preko noći, a svako produženje grejanja automatski bi smanjilo rokove da se ovaj važan posao završi na vreme i toplane budu spremne za narednu zimu.

Inače, pitanje plaćanja po utrošku je stara priča. Neki su se pokajali što su s grejanja po kvadratu prešli na ovaj drugi način, neki nisu uspeli iz tehničkih razloga da ostvare grejanje po utrošku, a neki su i odjavljivali grejanje preko toplana jer nisu hteli da plaćaju uslugu koju ne mogu da koriste kada im treba. Preduslov za ovakav način naplate u svakoj zgradi je ugradnja termoregulacionih ventila i uređaja za registrovanje pojedinačne potrošnje na svaki radijator. Ugradnja ove opreme kao i raspodela utrošene energije svakog stana ne rade toplane, a za sve je potrebna saglasnost skupštine stanara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
duža grejna sezona toplane grejna sezona grejanje Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana