Tekst objavljen: 10.06.2013 13:59        


Da li investitori planiraju da i dalje beže iz dinara u devize biće očiglednije krajem meseca, kada je država zakazala prodaju trogodišnjih dinarskih obveznica vrednih 10 milijardi dinara. Jer, svako ulaganje u dinar na duži rok je veći rizik, pa se upravo na tom terenu lako vidi poverenje investitora u srpsku valutu i ekonomiju.

Ulagači dinaru veruju samo na kratak rok

Kako objašnjava za Novosti jedan investicioni bankar "kada su kamatne stope u Evropi niske, kao što je sada slučaj, opravdano je investirati u državne hartije poput naših, koje donose dobar prinos. Na evro je, recimo, između tri i pet procenata."

Međutim, kada do ušiju investitora dođu iole nepovoljne vesti, preko noći može sve da se promeni.

Ako je za utehu, na prodaji trezorskih zapisa u evrima, ovog utorka, postignut je dobar prinos, ali u korist naše države, mada je prodato manje hartija: 40,14 odsto od ponuđenih. Reč je o prinosu od svega 3,15 odsto na dug u evrima koji za naplatu dospeva za godinu dana.
A, upravo u prethodnom periodu Srbija je dobila nepovoljan izveštaj Međunarodnog monetarnog fonda, manjak u budžetu je sve veći, danima se najavljuju mere za kresanje državne potrošnje.

Kao rezultat svega toga, pojedine strane investicione banke, Barklis na primer, dale su preporuku svojim klijentima da prodaju srpski dug, a to je rezultiralo porastom prinosa na evroobveznice koje je izdala Srbija.

To, praktično, znači da su investitori koji su u njih ulagali sada spremniji da ih se reše i da ih prodaju po nižoj ceni.

U prilog celoj ovoj priči ide i prošlonedeljna prodaja dinarskih petogodišnjih obveznica, koja je išla slabo. Prodato je tek 25 odsto ponuđenih hartija, uz prinos od 10,5 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar devizni kurs kurs dinara investitori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana