Tekst objavljen: 29.07.2013 12:45        


I četvrtu nedelju zaredom domaće tržište akcija nastavilo je rast vrednosti, ali je intezitet trgovanja i dalje ostao relativno nizak ako izuzmemo “prepakivanje“ na Energoprojekt Holdingu (123 mil. RSD).

Novi rast indeksa, Belex15 na domak 500 poena

Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 2,42 miliona evra, dok je indeks Belex 15 dobio na vrednosti pola procenta stigavši tako da domak kote od 500 poena.

Od akcija iz finansijskog sektora najprometnija je bila niška AIK banka (AIKB) koja je zabeležila promet od 24,5 miliona dinara mahom na ceni od 1.400 dinara. Akcije Komercijalne banke (KMBN) su se sa realizacijom vrednom nepunih 18 miliona dinara za nijansu korigovale na 1.240 dinara dok je najveći gubitnik bila Univerzal banka iz Beograda (UNBN) koja se srušila za maksimalnih 20 procenata na 440 dinara.
Ova korpa najlikvidnijih akcija okončala je sedmicu na nivou od 499,78 poena, a od početka godine nosi negativan prinos od 4,6 odsto.

Ubedljivo najprometnija hartija je bio građevinar Energoprojekt Holding (ENHL) sa 123,3 miliona dinara istrgovanih uglavnom u petak po ceni od 600 dinara.

Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) su imale osetan pad protekle nedelje spustivši se sa 864 na 849 dinara uz primetno naglo slabljenje tražnje uzrokovano objavom najnovijih rezultata poslovanja za prvo polugodište tekuće godine.

Solidnu trgovačku sedmicu registrovale su i akcije mesne industrije Neoplanta (NEOP) koje su se trgovale za 8,7 miliona dinara nastavljajući da osciliraju oko ravnotežnih 500 dinara iako je u toku ponuda za preuzimanje po istoj ceni od strane većinskog vlasnika Nelt.

Nakon dužeg perioda slabije likvidnosti akcijama Metalca iz Gornjeg Milanovca (MTLC) se trgovalo za preko 6 miliona dinara. Snažna podrška je cele nedelje stojala na koti od 2,200 dinara dok se prva ozbiljnija ponuda mogla naći tek preko 2.300-2.350 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
akcije Beogradska berza berza indeksi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana