Tekst objavljen: 10.06.2013 12:45        


Protekle nedelje je nastavljena negativna korekcija uz intenzivniji pad oba berzanska indeksa. Belex 15 je izgubio čak 4,2 procenta spustivši se na 502,64 poena što je njegova najniža vrednost još od polovine decembra dok je Belex Line zaključio nedelju na 989 poena (-1,9 odsto).

Indeksi pali na nivo s kraja 2012, NIS potonuo 12%

Ukupan promet je vredeo nešto više od 0,9 miliona evra što je bolje u odnosu na rekordno nisku prethodnu nedelju ali i dalje ispod desetonedeljnog proseka od 1,6 miliona evra.

Čini se da je ovako oštra korekcija, spustivši tržište na prilično atraktivan nivo, konačno u petak „probudila“ kupce pa su oba berzanska pokazatelja prešla na zelenu teritoriju signalizirajući možda stabilizaciju cenovne situacije.

Tržištem je ponovo dominirala Naftna industrija Srbije (NIIS) sa vrednošću prometa od gotovo 55 miliona dinara.

Cena se u protekloj nedelji spustila za 12 odsto na 825 dinara što je uglavnom posledica prolaska preseka za dividednu (očekivani neto iznos 65 dinara) ali i preterane emotivne reakcije nervoznih investitora. Utisak je da se cena uravnotežila jer je u petak bilo solidne tražnje na pomenutoj koti dok se prva ozbiljnija ponuda pojavljivala iznad 840-850 dinara.

Iz bankarskog sektora se jedino izdvojila niška AIK banka (AIKB) sa skromnih 3,4 miliona dinara. Valja naglasiti da je tražnje za velikim paketima bilo ali je slaba ponuda bila glavni „krivac“ niske realizacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza berza indeksi akcije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana