Tekst objavljen: 27.08.2013 14:30        


Greška u kucanju jednog izraelskog brokera prouzrokovala je pad vrednosti akcija jedne od najvećih kompanija u Izraelu od neverovatnih 99,8 odsto.

Greška u kucanju oborila akcije ogromnih 99,8 odsto

Dramatičan pad "Izrael korporejšna", srećom po firmu i po brokera, trajao je samo nekoliko minuta, ali je bio dovoljan da podigne uzbunu i potpuno blokira berzu u Tel Avivu.

Akcije koje su vredele 46.385 dolara pale su na 58 dolara kada je broker želeći da proda veći broj akcija jedne manje kompanije greškom na svom računaru ukucao skraćenicu za veliku korporaciju.

Kako prenosi NBC, portparol berze u Tel Avivu je ubrzo pojasnio svima situaciju i otkrio da takve greške nisu retkost, iako posledice obično ne izgledaju tako dramatično, jer nisu uvek u pitanju velike kompanije.

Analitičari ukazuju na to da je ovo još dokaz šta se sve može desiti na frenetičnom digitalizovanom tržištu današnjice. Ova vest je stigla samo nekoliko dana nakon što je tehnička greška oborila Nasdak i nakon što je serija grešaka u trgovanju mogla da košta "Goldman Saks" oko 100 miliona dolara.

Podsetimo, i prošle godine su algoritmi za brzo automatsko trgovanje kompanije "Najt kepital" koštali firmu 440 miliona dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana