Tekst objavljen: 29.07.2013 11:00        


Dok jedni veruju da postoji potencijal za dalju uzlaznu korekciju cena zlata, drugi tvrde da bi, nešto dugoročnije posmatrano, ta vitalna metalna sirovina, mogla osetnije da pojeftini, posebno ako se produži stabilizacija američke ekonomije.

Gotova zlatna groznica: Očekuje se pad cene zlata

To je, međutim, prema izjavama berzanskih mešetara, prilično slaba uteha za gubitke koje su pretrpeli u proteklom delu ove godine.

Mnogi investitori i trgovci su zbog naglog pojeftinjenja zlata u protekle dve godine izgubili mnogo, a jedan od najpoznatijih svetskih berzanskih špekulanata, Džordž Soros, tvrdi da je najnovija „zlatna groznica” prošla, a zlato danas nije više sigurno investiciono pribežište kao pre dve do tri godine i zbog toga je nemali broj vlasnika tog metala smanjio svoje zalihe.
Računica sa čuvene berze metala u Londonu pokazuje da je tržišna vrednost zlata sada bezmalo 30 odsto manja u odnosu na vrhunac dostignut pre dve godine, kada je širom sveta vladala prava pomama za zlatom.

Početkom ove godine američka agencija Blumberg anketirala je poznate trgovce zlatom i prenela njihovu procenu da će se berzanska cena zlata potkraj ove godine kretati oko 1.850 dolara za finu uncu. Ali, tržišna stvarnost za sada oštro demantuje takve prognoze.

Među stručnjacima ima i mišljenja da će se do kraja 2013. kotacije zlata kretati pre silaznom nego uzlaznom linijom i da bi do polovine ove decenije taj metal mogao da se kotira oko granice od hiljadu dolara po finoj unci.

Poznati američki ekonomista Nuriel Rubini, koji je među prvima predvideo globalnu finansijsku krizu, tvrdi da je globalna zlatna groznica završena, a da će cena zlata narednih nekoliko godina biti nestabilna i verovatno opadajuća ukoliko se svetska privreda bude oporavljala.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zlato trgovina zlatom prodaja zlata otkup zlata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana