Tekst objavljen: 07.06.2013 11:00        


Došlo je vreme da se kada se balon zlata izduvava kao i sve ostale cene koje su skakale van osnovnih pravila o ponudi i potražnji, kaže nobelovac Nurijel Rubini poznatiji kao "Doktor Propast".

Dr Propast: Šest razloga za kraj zlatne groznice

Ako se mnoge visokozadužene zemlje, koje imaju velike zalihe zlata, odluče da ga prodaju kako bi smanjile svoj javni dug, to će dodatno oboriti cenu zlata, koja je sada za skoro 30 odsto niža nego na vrhuncu, 2011. godine.

- Svi skokovi cena zlata u poslednjih nekoliko godina, od 800 dolara za uncu početkom 2009. do više od 1.900 dolara u jesen 2011, imali su obeležje prenaduvanog balona - kaže on.

Rubini govori da su poklonici zlata koji su kombinacija paranoičnih investititora i onih čiji su politički ciljevi zasnovani na strahu, bili veoma srećni kada su predviđali da će cena zlata ići naviše, do čak 5.000 dolara za nekoliko godina. Cene su od tada uglavnom padale.

U aprilu se zlato prodavalo za oko 1.300 dolara po unci, a cena je i dalje ispod 1.400 dolara, što je skoro 30 odsto manje nego na vrhuncu 2011.



Ima mnogo razloga zašto je balon pukao i zašto će se cene zlata verovatno kretati nadole ka nivou od 1.000 dolara do 2015.

- Prvo, cena zlata ima tendenciju naglog rasta kada se pojave opasnosti u globalnoj ekonomiji.
- Drugo, zlato je najbolje kada postoji rizik od visoke inflacije, odnosno kada raste popularsnost zlata kao vrednosti koja se čuva.
- Treće, za razliku od drugih firmi aktive, zlato ne obezbeđuje prihod.
- Četvrto, cena zlata je naglo skočila kada su zbog monetarnog popuštanja realne kamatne stope postale negativne, niže od inflacije.
- Peto, neki tvrde da je visoka zaduženost vlada gurala investitore ka zlatu pošto su državne obveznice postale riskantnije.
- Šesto, neki ekstremni politički konzervativci, naročito u SAD, forsirali su zlato toliko da je to postalo kontraproduktivno.

Rubini zaključuje da cena zlata može privremeno da poraste u sledećih nekoliko godina, ali će biti veoma nestabilna sa tendencijom opadanja kako se globalna privreda oporavlja. Zlatna groznica je gotova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    pero 08.06.2013 21:15

    A dr Propast, je bankrotirao prije 2 godine. Imao je firmu RGE Monitor, koja je zposljavala 50tak ljudi, i BANKROTIRALA

    A poznato je kako se tretiraju ljudi koji su bankrotirali u kapitalizmu

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Rubini nuriel rubini investicije zlatne poluge zlato trgovina zlatom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana