Tekst objavljen: 26.08.2013 13:30        


Proteklu sedmicu je obeležio pozitivan trend na domaćem tržištu kapitala, usled stabilizacije na političkoj sceni, kao i prelivanja svežeg novca iz dividendi u akcije.

Dobra nedelja za berzu - rasli i indeksi i promet

Ukupna realizacija na tržištu bila je skoro duplo veća u odnosu na prethodnu sedmicu i iznosila je 2,2 miliona evra.

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, zabeležio je rast od tačno jedan odsto završivši nedelju na nivou od 503,72 poena, dok je Belex Line odskočio 1,5 odsto na 994,30 poena.

Najprometnija hartija u protekloj sedmici bila je niška AIK banka (AIKB) sa realizacijom od 136 miliona dinara i padom cene od 2,2 odsto na 1.351 dinar. Treba ipak napomenuti da su najveći obimi realizovani na nivou od 1.400 dinara.

Naftna Industrija Srbije (NIIS) zabeležila je ukupnu realizaciju od 65 miliona dinara ojačavši za 1,6 procenata u posmatranom periodu. Prošle nedelje NIS je isplatio dividendnu, a kompanija je častila akcionare pokrivši troškove Centralnog registra pa su zadovoljni vlasnici novac ponovo plasirali u ovu hartiju.

Građevinsko-montažno preduzeće Goša Montaža iz Velike Plane (GMON) ostvarilo je veliki rast od čak 15,5 odsto približivši se psihološkoj granici od 2.700 dinara. Iako je objavio veoma slabe rezultate za prvih šest meseci ove godine, bečejski Sojaprotein (SJPT) skočio je 8,3 odsto nadomak granice od 600 dinara po akciji, a promet je bio 1,2 miliona dinara.

Građevinski holding Energoprojekt iz Beograda (ENHL) je takođe zabeležio značajan rast od 5,1 odsto završivši nedelju na nivou od 621 dinar uz nepuna 3 miliona dinara prometa. Obveznice stare devizne štednje su imale promet od blizu 60 hiljada evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana