Tekst objavljen: 01.04.2014 12:00        


Mi smo banka koja posvećuje mnogo pažnje kreiranju usluga i proizvoda za stanovništvo i trudimo se da uvek idemo u korak sa njihovim potrebama - kaže za portal Kamaticu, Đorđe Đorđević , direktor proizvoda i segmenata stanovništva Vojvođanske banke.

Đorđe Đorđević: Idemo u korak sa potrebama stanovništva

Udeo nenaplativih zajmova u bankama je, prema nekim informacijama, već oko 40 odsto. Kakvo je stanje sa nenaplativim kreditima u vašoj banci? Sa kojom vrstom pozajmica je najteže stanje u otplati?

Procenat nenaplativih kredita u Vojvođanskoj banci je daleko manji od procenta koji se navodi kao prosek koje imaju banke u Srbiji. Tokom proteklih nekoliko godina imali smo nešto konzervativniji pristup kada je reč o odobravanju kredita, tako da smo polako i sigurno gradili bazu klijenata koja je u mogućnosti da redovno izmiruje svoje obaveze. Naravno da uvek imate određeni procenat zajmova koji su teže naplativi, posebno kad je privreda u pitanju, ali nadamo se da će situacija biti mnogo bolja ove godine. Vojvođanska banka klijentima nudi različite ponude rešavanja otplate ovakvih vrsta kredita putem reprogramiranja dugova na duži rok, uz manje mesečne obaveze, dogovor oko grejs perioda i drugih potrebnih mera. Za svakog klijenta priprema se posebna ponuda u zavisnosti od visine duga i instrumenata obezbeđenja. Za klijente koji spadaju u kategoriju fizičkih lica imamo opcije za reprogram duga.

Ko su problematičniji dužnici, stanovništvo ili privreda?

Nenaplativa potraživanja u Vojvođanskoj banci za sada ne predstavljaju problem za banku. Ako posmatramo broj klijenata koji kasni sa otplatom kredita, onda definitivno možemo reći da je to stanovništvo. Sa druge strane, iznosi nenaplativih zajmova kod privrede su mnogo veći. Banke svakako znaju da su to dve povezane kategorije i svaki put kad neki privredni subjekat ima finansijske probleme, to se reflektuje i na njegove zaposlene kojima kasne plate, pa i oni kasne u servisiraju redovnih obaveza. Mi smo svesni toga i uvek nastojimo da izađemo u susret tamo gde ima prostora za tako nešto.

Na koji se način vaša banka nosi sa pitanjem nenaplativih kredita?

Postoje dve metode kada je bilo koja banka u pitanju. Jedan je dobro poznati put - sudsko rešenje problema što je dugotrajniji proces i za nas i za klijenta. Kad god je to moguće, insistiramo na vansudskom rešenju što je prema našem iskustvu mnogo uspešnije rešenje. U Vojvođanskoj banci se uvek trudimo da pronađemo način da pomognemo klijentima i restruktuiramo potraživanje, ugovorimo neki novi plan otplate koji je prihvatljiv za obe strane. Na ovaj način dajemo kompaniji ili pojedincu šansu da preduzimajući ispravne mere produži ili odloži rok pozajmice, umesto da ga guramo u veće zaduživanje.

Šta savetujete klijentima da ne bi došli u situaciju da ne mogu da otplaćuju svoje obaveze i šta im nudite kako bi se njihova situacija prevazišla?



Uvek savetujemo klijente da se obrate banci za pomoć kada god imaju ovakvu situaciju ili očekuju da će je uskoro imati. Svaka banka ima interes da pomogne klijentu i da zajednički dogovore neki plan za dalje servisiranje pozajmice, bilo preko produžetka roka otplate, odobravanje grejs perioda ili smanjenje kamatne stope.

NBS je nedavno inicirala smanjivanje kamatnih stopa na dozvoljena i nedozvoljena prekoračenja po tekućem računu. Da li je i vaša banka snizila kamate?

Vojvođanska banka se nalazi među bankama koje imaju najpovoljnije uslove kada su u pitanju kamate na minuse po tekućim računima građana. Kamatna stopa za dozvoljeno prekoračenje usklađena je sa tržišnim uslovima. Trenutno važeća nominalna kamatna stopa je 23.30% za korisnike paketa usluga, odnosno 25% za ostale klijente. Očekujemo da će u narednom periodu vrednost BELIBOR-a i referentne kamatne stope ići naniže, što će se odraziti na našu ponudu i dodatno snižavanje kamatnih stopa.

Koliko imate korisnika dozvoljenog minusa i koliki je procenat nedozvoljenih prekoračenja?

Ni naša banka nije imuna na ukupna ekonomska kretanja u zemlji tako da je primetan broj klijenta koji koriste dozvoljene minuse po tekućim računima. Dozvoljena prekoračenja odobravamo samo klijentima sa redovnim mesečnim primanjima, tako da je procenat nedozvoljenih prekoračenja pod kontrolom.

Centralna banka najavljuje i akciju za smanjivanje kamatnih stopa na kreditne kartice. Smatrate li da ima prostora da i te kamatne stope budu snižene?

Banka je pre nekoliko dana među prvima smanjila kamatne stope i naknade na dinarske gotovinske kredite. Ukoliko se ostvare predviđanja da vrednost referentne kamatne stope i BELIBOR-a opadne u narednom periodu, sasvim sigurno će se to odraziti i na smanjenje kamatnih stopa na sve kreditne proizvode.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Više puta je bilo najave od NBS da će se u slučaju visokih kamatnih stopa na štednju posegnuti za mehanizmom ograničavanja maksimalnih stopa. Kakav je vaš stav - treba li država da, kao što je to u nekim zemljama već urađeno, da ograniči nivoe kamatnih stopa na depozite i na kreditne proizvode?

Mi smo zemlja koja ima solidne propise i kontrolu bankarskog sistema. Međutim što se tiče uslova, dokazan recept u tržišnim ekonomijama je da je najbolje da samo tržište reguliše ponudu.

Koji su trenutno najtraženiji bankarski proizvodi za klijente vaše banke?

Trenutno je najtraženiji naš “Savršen keš kredit”. Tokom prošle godine pozicionirao se kao jedan od najuspešnijih keš kredita na domaćem bankarskom tržištu. Dodatnim smanjenjem kamatnih stopa i naknada na kredite bez valutne klauzule od ovog meseca smo građanima omogućili još jeftiniji i još povoljniji keš kredit. "Više nego savršen keš" koriste i svi oni koji pored potrebe za gotovinom žele da objedine sve svoje obaveze u jedan kredit.

Imate li u planu neke nove proizvode koje ćete ponuditi klijentima u narednom periodu?

Mi smo banka koja posvećuje mnogo pažnje kreiranju usluga i proizvoda za stanovništvo i trudimo se da uvek idemo u korak sa njihovim potrebama. Za ovu godinu planirali smo uvođenje novih kreditnih kartica,novih depozitnih proizvoda i paketa usluga.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
đorđe đorđević intervju intervju vojvođanska vojvođanska intervju đorđe đorđević Vojviđanska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana