Tekst objavljen: 19.06.2013 12:30        


U Srbiji ima manje žena na rukovodećim pozicijama nego muškaraca, a njihovo prisustvo u odborima direktora kompanija je veoma važno, jer su često obrazovanje, analitičnije i angažovanije u firmi od muških kolega.

Žene bolji rukovodioci ali im biznis brže propada

- Istraživanje je pokazalo da su žene obrazovanije od muških kolega, ali da kasnije dospevaju na rukovodeće pozicije - rekla je konsultantkinja Međunarodne finansijske korpoiracije, Tanja Kuzman.

Istraživanje je pokazalo da su žene u proseku članice 2,6 odbora sa provedenih 2,5 godine na toj poziciji a, s druge strane, muškarci su u proseku članovi 4,4 odbora sa prosečno 4,6 godina provedenih u tim telima. Takođe, istraživanje je pokazalo da muškarci primaju veću nadoknadu od žena uprkos činjencii da su njihove odgovornosti i nivo rada u odboru iste kao kod žena.
I predsednik kluba Privrednik Miodrag Kostić kaže da je u menadžmentu u okviru MK grupe više od 30 odsto žena.

- Žene su analitičnije, bolje organizovane, privrženije firmi - kazao je on, i poručio da bi one trebalo da pokažu koliko vrede i koliko znanja imaju, te da se same izbore za svoje mesto.

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji, Miloš Đurković, rekao je da ne treba gledati na to da li je reč o ženi ili muškarcu već da bi uvek za posao presudan trebalo da bude kvalitet, kako bi se dobila najbolja osoba za određenu funkciju.

Sa druge strane, procenat zatvorenih privatnih firmi koji vode žene, veći je nego onih kojima su na čelu muškaraci, naročito tokom prvih pet godina od pokretanja posla, pokazalo je istraživanje Unije poslodavaca Srbije i Međunarodne organizacije rada.

Prema tom istraživanju, skoro polovina (47 odsto) privatnih firmi kojima upravljaju žene, ugase se u toku prvih pet godina samostalnog poslovanja, dok se kod onih koje su u vlasništvu muškaraca, to dogodi u 38 odsto slučajeva.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku za 2012. godinu, od ukupnog broja zaposlenih (1,73 miliona) 1,34 miliona bilo je zaposleno u privrednim društvima, od čega su 626.000 žene. Žene su više uključene u sektore trgovine i usluga dok se muškarci u većem broju okreću sektorima transporta i građevine u vlasništvu muškaraca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poslovne žene žene poslovna žena žena posao biznis karijera Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana