Tekst objavljen: 04.09.2013 9:00        


Koliko god da se žale da im posao ne ide, da gužva u radnji ne znači da gazde skidaju debeo kajmak, te da zaradu donosi samo lokacija, u Srbiji su ipak pekare, apoteke i kladionice siguran biznis. Uglavnom ih se više otvara nego gasi, ima ih gde god pogledate i na koju god stranu da krenete.

Pekar, lekar, apotekar: Najbolji mali biznisi u Srbiji

Koliko ih je zapravo, ne može se reći precizno, jer se sada lekovi prodaju u radnjama u kojima je donedavno bilo isključivo kozmetike i kućne hemije, vitamini i razni dodaci ishrani su na rafovima zajedno s cipelama, dok u pekarama ima i kafe, ulja, mleka...

Pri tom, jedan preduzetnik ima i na desetine objekata, odnosno poslovnih jedinica, pa tako neki apotekari gazduju u 20 apoteka, a pekari i u tridesetak radnji u nekoliko gradova.

Oni što dobro plivaju u pekarskom, apotekarskom i kladioničkom biznisu su možda najpouzdaniji izvori informacija, jer svako u svom domenu prati konkurenciju i situaciju na tržištu.

Tako se nezvanično barata podacima da u Srbiji ima oko 7.000 pekara, 3.000 apoteka, 1.200 legalnih kladionica i oko 1.500 nelegalnih. Teško se može videti da je na neku o tih radnji stavljen katanac.

S druge strane, pekar u prigradskom novosadskom naselju tvrdi da uspešno posluju samo oni na dobrim lokacijama, dok ostali tavore. S pazarom od 10.000 dinara, koliko je uobičajeno za pekare koje nisu na udarnom mestu, ne mogu da se pokriju troškovi jer je učešće repromaterijala u prometu oko 60 odsto, a izdaci za radnike i sve obaveze su enormni...

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana