Tekst objavljen: 15.05.2013 10:30        


Dolazak lepšeg vremena i leta, osim što pozitivno utiče na raspoloženje, obezbeđuje i mogućnost da se broj onih koji rade poveća jer stižu sezonski poslovi. Naravno, od stručnosti, godina, ali i elana, zavisi i vrsta posla koji će se obavljati.

Kad nema drugih i sezonski posao je dobar

Takođe, mnogo toga zavisi i od potreba onih koji će tokom leta zarađivati – jer neki posao „uzimaju” da bi zaradili novac koji će potršiti na odmoru, neki to čine jer samo tada mogu da se zaposle, kao recimo građevinski radnici pa i oni koji rade u polju, a neki zato da bi novac koji zarade preko leta odvojili za drugi deo godine.

Otvaranjem velikog broja bašti, i to ne samo u gradovima već i u turističkim mestima, na planinama, banjama... povećava se potreba za radnicima u ugostiteljstvu pa do posla lakše dolaze konobari, šankeri, kuvari, pomoćni radnici... Uz te poslove traže se i promoteri, češće devojke nego muškarci, a zarade se kreću od 150 do 200 dinara po satu. U sezoni godišnjih odmora očekuje se i povećanje ponude poslova u administraciji i trgovini, a kako vreme bude odmicalo, povećavaće se i potreba za pravim sezonskim poslovima – prodaju sladoleda, ali i za spasioce na bazenima i plažama, za koje je, valja reći, potrebna i odgovarajuću obuka.
Teško da se može reći kome je u letnjoj sezoni teže ili lakše da dođe do posla: mladim ljudima preko studentskih zadruga, ili nezaposlenima koji su na evidenciji NSZ-a, jer to zavisi od mnogo faktora.

Naravno, studenti, koji bi hteli da zarade džeparac preko leta, mogu za recimo mesec dana zaraditi i do 30.000 dinara, a s tim novcem mogu otići na letovanje, obnoviti garderobu....

Suštinski, za povremene poslove, od kafića do neke uslužne radnje, dnevno se može zaraditi oko 1.500 dinara, ali i više i manje, što zavisi od vrste posla, ali i od poslodavca. Za spremanje stanova može se zaradati, recimo, oko 250 dinara na sat, a to uključuje, slobodno se može reći, sve poslove u kući – od pranja prozora do peglanja veša.

Vrednost sata rada u polju kreće se oko 150 dinara, a pošto se najčešće radi deset sati, dnevno se u može zaraditi oko 1.500 dinara. To može biti čista zarada, ukoliko poslodavac obezbeđuje „topli obrok”, ali može biti i umanjena, ukoliko se tako s poslodavcem ne dogovori.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sezonski posao posao traženje posla nezaposleni nezaposlenost mladi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana