Tekst objavljen: 10.06.2013 10:00        


Amerikanac turskog porekla Hamdi Ulukaja, sin turskih farmera poznat po proizvodnji jogurta, najbolji je preduzetnik sveta u 2013. godini. Priznanje je dobio na takmičenju u Monte Karlu koje već 13. godinu organizuje revizorska kuća "Ernst i Jang", a ove godine je na takmičenju prvi put učestvovao predstavnik Srbije.

Farmer-milijarder najbolji preduzetnik na svetu

Ulukaja, sin turskih farmera u Ameriku je otišao da usavrši engleski. Smetao mu je blag i sladak jogurt koji piju Amerikanci. Kupio je malu fabriku na kredit, a uz pomoć turskih majstora napravio je "Čobani", najbolji jogurt na svetu i za pet godina je postao milijareder.

- Imamo obavezu da generacijama ostavimo bolji svet od onog koji smo zatekli. Preduzetništvo ne sme da pripada samo odabranoj klasi već da bude dostupno svima - ističe on.

Predstavnik Srbije, Darko Budeč iz kompanije Bak 22 godine radi sa rasvetom. Siguran je da učešće ne doprinosti samo njegovoj kompaniji, već i državi.

- Ovo može da bude jedan veliki iskorak. Obavio sam razgovor sa desetak preduzetnika, koji su, čini mi se prvi put razmatrali Srbiju kao zanimljivu destinaciju za investicije - ističe Budeč.

Među 49 najboljih preduzetnika su predstavnici firmi sa više hiljada zaposlenih i višemilionskim profitom, ali to nije dovoljno za nagradu.

Ocenjuje se preduzetnički duh, inovativnost i lični integritet, zato organizatori tvrde da i Srbija ima dostojne kandidate.

- Očigledno je da ima mnogo ljudi u našoj zemlji koji preuzimaju sudbinu u svoje ruke i koji su u stanju da prevaziđu sve nedaće naše ne tako obećavajuće ekonomije i da u tom nekom vrlo teškom miljeu ostvare rezultat - objašnjava partner u "Ernst i Jang" Olivera Blagić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
posao biznis karijera razvoj pokretanje posla razvijanje biznisa biznismen

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana