Tekst objavljen: 06.08.2013 17:29        


Moguće otvaranje fabrike čipova u Srbiji, investicija vredna stotine miliona evra, otvorilo bi hiljadu radnih mesta za stručnjake iz oblasti informacionih tehnologija, koji su do sada u potrazi za poslom često napuštali zemlju.

Čipovi i milioni vraćaju IT stručnjake u Srbiju

U Ministarstvu finansija kažu da će u prvoj fazi projekta, biti angažovano 50 doktora nauka i veruju da će se brojni naši eksperti vratiti iz inostranstva.

Među stručnjacima u IT sektoru, međutim, vlada uverenje da trenutno nemamo dovoljno inženjera specijalizovanih za rad u fabrici čipova

Prema proceni stručnjaka iz IT sektora, potrebni stručnjaci će dolaziti iz inostranstva. Novoj fabrici je šansa, pre svega, za domaće inženjere elektrotehnike, ali određenih profila, kojih trenutno nema kod nas, kaže Predrag Marković iz kompanije HDL dizajn haus. - Potrebno je malo pomeranje ka profilu inženjera koji su osposobljeni da rade na razvoju samog procesa proizvodnje čipova, i drugi profil inženjera koji je sposoban da se uključi u projektovanje čipova - kaže Marković.
Novi tehnološki pomak i novi početak za Srbiju - tako je opisana moguća izgradnja fabrike čipova i visokotehnoloških delova za avio-industriju u Srbiji.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Aleksandar Ljubić kaže da će u narednom periodu pripremiti sve ono što je potrebno da Upravni odbor kompanije Mubadala, čiji je godišnji promet 55 milijardi dolara, odluči da investira u Srbiji. Prvi korak investitora je otvaranje fabrike za istraživanja.

- Gde će naši inženjeri, naši eminentni stručnjaci i stručnjaci iz reigona raditi na novim tehnologijama i novim poluprovdnicima. Kada budemo pokazali - a potpuno sam ubeđen, jer su naši ljudi to pokazali u inostranstvu - da smo sposobni da proizvdemo taj kadar i ovladamo tim tehnologijama, sledeći korak će biti gradnja velike fabrike poluprovodnika vredne nekoliko milijardi evra - očekuje Ljubić.

U tom razvojnom centru posao će naći preko 50 naših eminentnih stručnjaka, pre svega doktora nauka iz tih oblasti, a to bi bila šansa i za naše eksperte koji rade u inostranstvu da se vrate u zemlju, kaže Ljubić.

Otvaranje velike fabrike čipova bi, ako se investicija realizuje, moglo da se očekuje za najmanje dve godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
it industrija IT kompanije informatičari informatičke kompanije Srbija mubadala

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana