Tekst objavljen: 11.07.2013 9:20        


S trenutnim kamatnim stopama na kredite preduzećima u Srbiji teško da se isplati da pokrenu bilo kakav posao. I uz takve kamate opet je teško doći do zajma.

Cenu loših kredita bankama plaćaju dobri klijenti

Prema poslednjim podacima Narodne banke, u proseku preduzeća plaćaju za dinarske zajmove od 15,88 odsto, dok za one vezane za evro 6,5 odsto. Ali to je prosek i neretko su ove stope znatno više.

Krediti na prste jedne ruke
Svega jedan kredit za likvidnost, tri za refinansiranje, četiri za investicije, pet za obrtna sredstva... nedavno su odobreni krediti Fonda za razvoj. Mnogi bi hteli baš kod ove državne institucije da se zaduže. Kamatna stopa iznosi od 2,5 odsto godišnje, a maksimalno četiri odsto, u zavisnosti od vrste kredita. Čak nekoliko puta niže nego što je kod banaka. Ali uprkos velikom interesovanju, malo njih uspe da dobije pozajmicu.
- Apsurd. Bankarski sektor ima dovoljno novca, ali umesto da kreditira privredu, on ulaže samo u državne obveznice ili drži novac kod banaka majki - kaže Toplica Spasojević, direktor ITM grupe.

U takvoj situaciji, teško je i doći do zajma. Cenu loših kredita s kojima se banke sada susreću plaćaju dobri klijenti.

- Previsoke su kamatne stope. S jedne strane, banke više ne znaju kome da plasiraju novac jer nema kvalitetnih klijenata, a s druge, one kompanije koje mogu da dobiju kredite plaćaju ih preskupo - ističe Ninko Tešić, direktor Valjaonice aluminijuma Impol Seval iz Sevojna.

Privredi su potrebni povoljniji krediti, ukazuje Tešić, kako ne bi i onaj mali zdravi deo nje propao.

Trenutno, mišljenje je Ninka Tešića, ne isplati se uzimati kredit kako bi se finansirala proizvodnja za izvoz. Ali kada se pogleda visina kamatnih stopa, upravo ti krediti su i najskuplji.

- Po ovim uslovima možda bi se isplatio kredit nekom uvozniku, ali i on mora dobro da se preračuna - smatra on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti banke banka krediti za preduzeća krediti za privredu Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana