Tekst objavljen: 30.10.2023 13:40        


Objave kvartalnih rezultata poslovanja nekolicine najvećih svetskih kompanija nisu uspele da preokrenu negativan sentiment na tržištu koji su donele geopolitičke prilike i visoki prinosi na državne obveznice

Tehnološke kompanije nisu zaustavile pad tržišta


Američki indeks S&P 500 oslabio je dodatnih 2,5 odsto i sada se nalazi u padu od preko deset procenata u odnosu na ovogodišnji maksimum s kraja jula, što označava tehničku korekciju. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, koji je pao u sedmici 2,6 odsto takođe je koji dan ranije uplovio na teritoriju korekcije.



Američki BDP raste znatno iznad očekivanja – Bruto domaći proizvod (BDP) SAD porastao je u trećem tromesečju znatno iznad prognoza, podržan snažnom ličnom potrošnjom uprkos inflaciji, visokim kamatama i nizu domaćih i globalnih makroekonomskih i političkih pritisaka. BDP je u trećem tromesečju porastao po godišnjoj stopi od 4,9 odsto, znatno iznad 2,1 odsto u prethodnom tromesečju i iznad očekivanja od 4,7 odsto. Ubrzanje privrednog rasta je usledilo zbog rasta lične potrošnje, povećanih zaliha, izvoza, stambenih ulaganja i državne potrošnje. Rastu BDP-a, koji predstavlja najveća ubrzanje američke privrede od poslednjeg kvartala 2021. godine, lična potrošnja je doprinela sa 2,7 procentnih poena, a zalihe sa 1,3 procentna poena. Iako bi ova vest mogla podstaći Fed da razmatra novo povećanje kamata, analitičari i dalje očekuju da će na ovonedeljnom sastanku kamata ostati nepromenjena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Cloud usluge u centru pažnje tehnoloških objava – Oko 78 odsto američkih kompanija zasad je potuklo poslovna očekivanja što je iznad proseka poslednja četiri tromesečja od 74 odsto. Nedelju su obeležile objave tehnoloških kompanija, od kojih su Microsoft i Amazon snažno odskočili zahvaljujući divizijama cloud usluga, dok je na istom planu Alphabet razočarao ulagače i pretrpeo oštar pad. Microsoft je snažno potukao očekivanja i po pitanju prihoda i dobiti, dok je u tekućem kvartalu najavio rast prihoda od 15 odsto što bi bio najjači rast od početka kalendarske 2022. godine. Amazon je takođe zabeležio rezultate iznad očekivanja, a cloud segment poslovanja je registrovao prvi kvartalni rast u poslednje dve godine, što je uz oporavak trgovačkog biznisa, kompaniji donelo visoku profitabilnost. Krug odličnih rezultata tehnoloških kompanija zatvorila je matična kompanija Facebook-a, Meta, koja je ostvarila rekordni kvartalni prihod u istoriji, ali je upozorila na slabiju tražnju na tržištu oglašavanja sa početkom sukoba na Bliskom istoku.

ECB zadržala očekivano zadržala kamatu – Evropska centralna banka (ECB), u velikoj meri zbog slabe privrede evrozone, zadržala je nepromenjenu ključnu kamatu protekle sedmice. Ključna kamata ostala je na nivou od četiri odsto nakon deset uzastopnih povećanja koja su krenula u julu 2022. godine i pogurala kamatu na pozitivnu teritoriju po prvi put od 2011. godine. ECB očekuje da će „kamate ostati visoko dovoljno dugo, ali da će istovremeno zavisiti od podataka“. Zaustavljanje intezivnog ciklusa dizanja kamata ECB-a u velikoj meri je povezano sa anemičnom privredom evrozone. Očekuje se da je evropska privreda u trećem tromesečju pala 0,1 odsto u odnosu na drugo tromesečje odnosno porasla tek 0,2 odsto na godišnjem nivou. Kada je inflacija ovog bloka u pitanju, očekuje se da će ove sedmice oktobarski podaci pokazati njeno usporavanje na 3,2 odsto čime bi bio potvrđen aktuelni kurs ECB-a.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
momentum nedeljni izveštaj sa berze Beogradska berza vesti sa berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana