Tekst objavljen: 14.02.2017 8:57        


Francuski proizvođač automobila, Renault, uvećao je profit za 38 odsto u 2016. godini, nakon proširenja asortimana sportsko-terenskih vozila i unapređenja pojedinih modela kao što je Megane.

Renault ispred PSA grupe, operativna dobit u 2016.

Ukupni prihodi porasli su 13 odsto na 51,2 milijarde evra, dok je operativni profit porastao na 3,28 milijardi evra sa 2,38 milijardi evra zabeleženih godinu dana ranije. Neto dobit je porasla skoro 20 odsto na 3,54 milijarde evra.

Prema rečima finansijskog direktora kompanije, postignuti rezultati za prošlu godinu nadmašili su očekivanja, uprkos otežanim uslovima na tržištima poput Rusije i Brazila. Nakon što je prestigao drugog najvećeg proizvođača automobila u Evropi, francuskog rivala PSA group, Renault se suočava sa izazovom očuvanja rasta u sektoru u kome se očekuje usporavanje.

Kompanija će morati da smanji fokus sa evropskog tržišta i da se usmeri ka drugim područjima kao što su Indija i Afrika. Renault planira da dostigne 70 milijardi godišnjih prihoda do 2022. godine, kao i da podigne operativnu maržu sa 6,4 na 7 odsto. Takođe kompanija očekuje da će globalno tržište automobila rasti stopom od 1,5-2 odsto, a u Evropi i Francuskoj i preko dva odsto.

Renault-ova saradnja sa japanskim proizvođačem Nissan-om, na kratko je prestigla General Motors na listi top-tri automobila na globalnom nivou, a ovo partnerstvo je isporučilo 9,96 miliona vozila u 2016. godini. Akcije Renault-a u petak skočile su 1,2 odsto na 83,81 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana