Tekst objavljen: 18.04.2016 10:22        


Proteklih pet trgovačkih dana doneli su Beogradskoj berzi najveći sedmični promet u 2016, ali tek zahvaljujući trgovanju državnim dužničkim hartijama. Ukupan promet je iznosio 1,7 milijardi dinara (13,9 miliona evra), ali je tržište akcija tek minorno doprinelo ovoj realizaciji. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je nevelikih 0,2 odsto na 613,3 poena.

Rekordan promet na Belexu zbog državnim obveznica

Naftna industrija Srbije (NIS) je bila najprometnija akcija sa realizacijom od 14,6 miliona dinara, ostvarenoj uglavnom na nivou od 605 dinara.

U drugoj polovini sedmice NIS je beležio snažnu tražnju na nivoima bliskim ceni od 600 dinara, ali je skromna ponuda ovih hartija uslovila neveliki promet. Akcije ove najveće kompanije na Beogradskoj berzi stizale su protekle sedmice i do najvišeg nivoa u 2016, od 609 dinara, čemu je u velikoj meri doprineo oporavak cene sirove nafte na svetskom tržištu.

Još uvek nema naznaka kada će kompanija predstaviti poslovne rezultate za i kvartal, ali će to verovatno biti učinjeno tek nakon uskršnjih praznika. S druge strane, Aerodrom „Nikola Tesla“ je nastavio da posrće te su akcije ove kompanije, zaključno sa proteklom sedmicom, zabeležile 15-dnevni silazni trend.

Aerodrom je protekle nedelje oslabio 4,4 odsto na 884 dinara, dok je od 25. marta izgubio na vrednosti skoro 10 odsto. Ova kompanija je u prvom kvartalu zabeležila pad broja putnika od 2,1 odsto, što je uz gomilanje potraživanja prema nacionalnom operateru Air Serbia glavni razlog pada poverenja investitora u ovu hartiju.

Pad od 2,1 odsto na 1.028 dinara registrovao je građevinar Energoprojekt holding uz neveliki promet od 2,3 miliona dinara. Iz uprave ove kompanije je objavljeno da je u 2015. Energoprojekt ostavio rekordan ukupan prihod od 311 miliona evra, EBITDA u visini od 22 miliona evra i konsolidovanu poslovnu dobit od 9,8 miliona evra.

Imlek je protekle sedmice bio među prometnijim papirima sa realizacijom od 5,1 milion dinara, uglavnom na ceni od 5.200 dinara, dok se bečejski Sojaprotein blago spustio na 889 dinara uz realizaciju od 5,1 milion dinara.

Dobitnik protekle sedmice bio je Impol Seval koji se domogao nivoa od 1.765 dinara, uz neveliki promet od 0,7 miliona dinara.

Nakon objave rekordnih rezultata za prošlu godinu, akcije ove valjaonice alumunijuma skočile su skoro 77 odsto. Od likvidnijih papira valja izdvojiti rast Komercijalne banke na 1.450 dinara, ali je on ostvaren sa nevelikim trgovanjem od 0,6 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana