Tekst objavljen: 16.05.2022 14:45        


Usled povoljnog okruženja na tržištu, pre svega zbog visoke cene sirove nafte, Naftna industrija Srbije (NIIS) je zabeležila rekordne finansijske rezultate u prvom tromesečju

Rekordan profit NIS-a u prvom kvartalu usled skoka cene sirove nafte


Prihod kompanije u periodu januar-mart više je nego udvostručen na 98,0 milijardi dinara, pre svega usled skoka prosečne cene sirove nafte tipa Brent za 67 odsto. Ključni pokazatelj profitabilnosti, EBITDA, skočio je 2,7 puta na 25,4 milijarde dinara, dok je neto dobit iznosila 15,6 milijardi dinara u odnosu na prošlogodišnjih 1,5 milijardi dinara. Ovaj rezultat bio bi za oko jednu milijardu dinara veći da nije bilo ograničenih cena goriva u skladu sa merama Vlade Srbije.



Kada su u pitanju operativni pokazatelji, proizvodnja nafte i gasa se faktički zadržala na prošlogodišnjem nivou, prerada u rafineriji je skočila za petinu, dok je promet bio veći za 22,6 procenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kapitalna ulaganja kompanije (CAPEX) ostala su na relativno skromnom nivou od 3,8 milijardi dinara (4,1 milijarda prošle godine), dok je zadruženost prema bankama pala tri odsto na 621 milion evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza momentum Naftna industrija Srbije (NIS) rekordan profit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana