Tekst objavljen: 30.01.2017 15:07        


Kada Vlada završi razgovore sa italijanskom kompanijom A2A oko novog akcionarskog ugovora u Elektroprivredi (EPCG), biće detaljno saopšteno o čemu se razgovaralo, saopšteno je "Pobjedi" iz Ministarstva ekonomije, na pitanje da li A2A razmišlja o povlačenju iz EPCG-a i Crne Gore, nakon što je već izvesno da će Italijani prodati akcije u pljevaljskom Rudniku uglja.

Pregovori sa A2A oko EPCG-a obavijeni velom tajne

Iz Vlade ponavljaju da je njena namera da strateško parterstvo sa A2A u EPCG-u bude nastavljeno, uz uslov da obe strane nađu zajednički interes za nastavak saradnje. Država ima 57,02 odsto akcija u EPCG-u, a italijanska kompanija A2A 41,75 odsto.

Akcionarski ugovor između Vlade i A2A u EPCG, koji je bio na snazi do 31. decembra prošle godine, potpisan je krajem avgusta prošle godine, nakon što je prethodno dobio podršku Vlade i parlamenta. Njime je ustanovljeno pravo preče kupovine koje podrazumeva da je A2A u obavezi da obavesti Vladu o eventualnoj nameri da proda akcije, sa jasnim informacijama ko je kupac i pod kojim uslovima.

"Država će, ako joj kupac ne odgovara, iskoristiti pravo preče kupovine. Pravo preče kupovine ostaje na snazi i kada istekne ugovor. Takođe, A2A se odriče arbitraže, dok će EPCG i država imati pravo na zahtev za naknadu štete u slučaju krivičnih procesa i odgovornosti koje nastaju iz njih", objasnili su ranije iz Ministarstva.

U slučaju nastanka okolnosti koje utiču na realizaciju novog ugovora ili njegovog isteka, vrednost izlazne opcije po kojoj Vlada preuzima sve akcije koje A2A ima u EPCG-u je 250 miliona evra u sedam godišnjih rata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana