Tekst objavljen: 30.08.2017 13:15        


Banke u Hrvatskoj u prvom polugodištu ove godine ostvarile su dobit pre oporezivanja u ukupnom iznosu od 1,24 milijarde kuna (oko 167 miliona evra), što je gotovo 65 odsto manje nego u istom periodu lani, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB), iz koje su već ranije objašnjavali da će se negativni uticaj krize u Agrokoru odraziti na profitabilnost banaka.

Oštar pad dobiti hrvatskih banaka zbog Agrokora

"U drugom tromesečju vidimo da su banke nastavile prepoznavati rizike povezane s Agrokorom i povezanim preduzećima, što znači da dižu rezervacije, što će negativno uticati na njihovu profitabilnost. Međutim, stabilnost bankarskog sistema sasvim sigurno nije ugrožena. Stabilnost je vrlo dobra, kapitalna adekvatnost je 23 odsto i to osigurava da može bez problema proći kroz ove probleme", poručio je sredinom jula guverner HNB-a Boris Vujčić. U odnosu na podatke HNB-a s kraja prvog polugodišta prošle godine, dobit banaka pre oporezivanja smanjena je za 64,98 odsto, odnosno pala je za više od 2,3 milijarde kuna - s lanjskih 3,5 milijardi kuna, na 1,24 milijarde kuna krajem juna ove godine. Ujedno, povećao se i broj banaka koje su poslovale s gubitkom.

Naime, krajem juna prošle godine od ukupno 28 banaka s gubitkom je u prvih šest meseci poslovalo pet banaka, a ove godine njih 14 od ukupno 26 banaka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana