Tekst objavljen: 09.05.2016 10:57        


Skraćena trgovačka sedmica donela je skromnu investicionu aktivnost na tržištu akcija koje je zabeležilo neznatan pad vrednosti. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 318,4 miliona dinara (2,6 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio 0,1 odsto na 617,1 poen.

Oporavak Sojaproteina u prazničnoj nedelji

Najprometnija akcija bio je bečejski Sojaprotein, zahvaljujući u prvom redu velikom trgovanju od petka. Soja je na nedeljnom nivou skočila 10,8 odsto na 886 dinara, dok se početkom sedmice ova hartija spuštala i do granice od 800 dinara. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 10,2 miliona.

Naftna industrija Srbije (NIS) oslabila je za 0,3 odsto na 608 dinara uz trgovanje vredno 8,1 milion dinara. NIS je protekle sedmice zabeležio najvišu cenu na zatvaranju u tekućoj godini od 615 dinara, uz povećani pritisak na strani tražnje. Ova kompanija je najavila objavu rezultata za prvi kvartal za sredu, 11. maj, a takođe je izvestila da je odbor direktora predložio da se i ove godine akcionarima na ime dividende isplati 25 procenata prošlogodišnje dobiti. Ukoliko skupština usvoji ovu odluku, akcionari će primiti bruto iznos od 24,7 dinara po akciji što na poslednjoj ceni daje dividendni prinos od oko četiri odsto.

Građevinar Energoprojekt holding se blago spustio na 1.048 dinara uz promet od nepuna tri miliona dinara, dok je Aerodrom „Nikola Tesla“ okončao sedmicu na 890 dinara uz trgovanje od 1,2 miliona dinara. Ova kompanija je izvestila da je u prvom kvartalu zabeležila profit od oko četiri miliona evra, što je duplo bolji rezultat u odnosu na prvi kvartal 2015, ako se izuzmu jednokratni prihodi u tom periodu.

Kada su u pitanju trendovi broja putnika, i tokom aprila je nastavljen negativan niz. U ovom mesecu Aerodrom je zabeležio pad broja putnika od 4,2 odsto, dok je od početka godine usluženo 1,2 miliona putnika odnosno 2,7 odsto manje u odnosu na isti period 2015. Među prometnijim akcijama bio je i Messer Tehnogas koji se zadržao na nivou od 10.000 dinara uz promet od 0,7 miliona dinara.

Ostala su još četiri dana do preseka za dividendu koja će, ukoliko se usvoji predlog uprave, iznositi 1.801 dinara po akciji što na trenutnoj ceni daje dividendni prinos od 18 odsto. Gubitnik sedmice bilo je Jedinstvo iz Sevojna koje je palo 16,5 odsto na 4.050 dinara uz promet od 0,6 miliona dinara.

Ova kompanija je izvestila da posle skromne prošle godine u ovoj ima dobru uposlenost te da očekuje realizaciju 20 odsto veću u odnosu na 2015.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana