Tekst objavljen: 11.09.2023 16:00        


Proteklih pet trgovačkih dana doneli su solidan promet na Beogradskoj berzi, ali pre svega zahvaljujući povećanom trgovanju državnim obveznicama. Ukupna realizacija dostigla je 832,7 miliona dinara (7,1 milion evra), dok je indeks Belex15 neznatno ojačao na nepunih 888 poena

Oporavak prometa na Belexu, indeksi stagnirali


Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS), sa prometom od 8,3 miliona dinara, koja je nedelju okončala u blagom plusu na 720 dinara. NIS je ponovo trpeo povećan pritisak na strani prodaje ali se potkraj sedmice stabilizovao prema nivoima oko 720 dinara, istina uz nevelike promete.



Akcije Messer Tehnogasa (TGAS) nastavile su uzlazni trend stigavši do nivoa od 16.100 dinara uz promet od 4,4 miliona dinara. Tehnogas je u poslednjih mesec dana dobio na vrednosti 12,2 odsto, a poslednji put na ovim nivoima akcije ovog proizvođača i distributera tehničkih gasova nalazile su se krajem 2021. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcije Dunav osiguranja (DNOS) blago su porasle na 983 dinara uz promet od 4,1 milion dinara, a ponovo su se tokom sedmice vraćale na kotu od 1.000 dinara. Prioritetne akcije Philip Morris-a (DINNPB) porasle su nepunih jedan odsto na 7.468 dinara uz promet od 1,1 milion dinara nakon što je kompanija najavila veliko ulaganje od 100 miliona dolara u proizvodnju IQOS-a.

Gubitnike je predvodio Energoprojekt holding (ENHL) koji se ponovo vratio na nivoe oko 350 dinara uz minoran promet. Ova kompanija je objavila polugodišnje konsolidovane rezultate koji su potvrdili negativan trend poslovanja i pad ugovoranja poslova.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza momentum nedeljni izveštaj sa berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana