Tekst objavljen: 25.04.2016 14:57        


Proteklih pet trgovačkih dana na Beogradskoj berzi doneli su odličan promet od 2,4 milijarde dinara (19,8 miliona evra), ali je ova realizacija u većoj meri posledica trgovanja državnim dužničkim hartijama.

Obveznice podigle promet, Belex nastavio silazni trend

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, zabeležio je negativnu promenu od 0,8 odsto, spustivši se na 608,3 poena. Najprometnija akcija na tržištu bio je građevinar Energoprojekt holding koji je ostvario promet od 24,4 miliona dinara, uglavnom na ceni od 1.050 dinara. Na sedmičnom nivou Energoprojekt je porastao 2,1 odsto, ostvarivši najvišu cenu na zatvaranju još od početka septembra prošle godine.

Kompanija je najavila da će u četvrtak, 28. aprila, objaviti konsolidovani godišnji izveštaj za prošlu godinu koja je prema saopštenju uprave bila rekordna sa realizacijom od 311 miliona evra. Naftna industrija Srbije (NIS) je zabeležila jedan od najskromnijih sedmičnih prometa od 5,7 miliona dinara, uglavnom na nivoima preko 600 dinara.

NIS je i protekle sedmice beležio veliku tražnju oko ove prihološke granice, ali je skromna ponuda rezultirala niskom investicionom aktivnošću. Aerodrom „Nikola Tesla“ je zabeležio promet od 13,2 miliona dinara, uglavnom na nivou od 900 dinara, da bi nedelju okončao na ceni od 879 dinara. Mediji su protekle nedelje preneli da je Vlada Srbije odabrala Lazard kao savetnika u privatizaciji ove kompanije u kojoj država ima vlasničko učešće od 83,1 odsto.

Prioritetna akcija AIK banke je bila među prometnijim papirima sa realizacijom od 13,4 miliona dinara, uglavnom na ceni od 1.120 dinara, dok je sedmicu okončala na nivou od 1.189 dinara. Prinudan otkup svih klasa akcija AIK banke stopiran je odlukom suda te se ovim hartijama i dalje slobodno trguje. Većinski vlasnik AIK-a, MK grupa, protekle sedmice bio je aktivan i na drugim hartijama. Ponuda za preuzimanje šećerane TE-TO okončana je skromnim uspehom s obzirom da je samo jedan odsto akcionara prihvatilo cenu od 2.550 dinara. Na samo berzi akcije ove šećerane oslabile su 14,6 odsto na 2.560 dinara uz promet od 1,9 miliona dinara.

Dobitnik sedmice bio je Impol Seval koji je skočio dodatnih 8,2 odsto na 1.910 dinara uz promet od 1,6 miliona dinara, dok se Metalac domogao nivoa od 2.600 dinara uz trgovanje vredno 2,2 miliona dinara. Ova kompanija je u petak zakazala redovnu skupštinu akcionara za 27. maj, a uprava je predložila da se akcionarima isplati rekordna dividenda od 155 dinara po akciji što po poslednjoj ceni daje dividendni prinos od nepunih šest odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana