Tekst objavljen: 04.05.2016 15:51        


Poslednja sedmica u aprilu donela je oporavak domaćeg berzanskog tržišta i solidan promet, u velikoj meri zahvaljujući državnim obveznicama.

NIS na maksimumu u 2016, obveznice diktirale promet

Ukupan promet u trgovanju iznosio je 1,9 milijardi dinara (15,8 miliona evra), dok je indeks Belex15 ojačao 1,5 odsto na 617,6 poena. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu tokom aprila dobila je na vrednosti 1,9 odsto. Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIS) koja je ostvarila promet od 20,1 milion dinara, uglavnom u cenovnom rasponu 605-610 dinara. NIS je tokom većeg dela nedelje beležio jaku tražnju oko spomenutih nivoa, dok je nedeljni maksimum postignut na 615 dinara što je istovremeno i najviša vrednost ove hartije u tekućoj godini.

NIS će u narednih desetak dana objaviti rezultate poslovanja za prvo tromesečje, a uprkos rekordno niskim cenama nafte očekuje se znatno bolji rezultat u odnosu na isti period 2015. Messer Tehnogas je bio u centru pažnje investicione javnosti protekle sedmice, nakon što je kompanija, po prvi put otkada je kotirana, obelodanila nameru da isplati akcionarima dividendu. Uprava

Tehnogasa je predložila da se celokupna dobit iz prošle godine (1,8 milijardi dinara), kao i deo neraspoređene dobiti ranijih godina (90,6 miliona dinara), rasporedi akcionarima na ime dividende. Na ovaj način, akcionarima koji budu imali taj status 17. maja tekuće godine pripašće dividenda od 1,9 milijardi dinara odnosno bruto dividenda od 1.801 dinara po akciji. Ova informarcija podigla je Tehnogas na kratko i preko nivoa od 10.000 dinara, da bi nedelju završio u plusu od 21 odsto na 9.998 dinara. Među prometnijim akcijama bila je i Komercijalna banka koja je zabeležila promet od 14,5 miliona dinara, uglavnom na ceni od 1.410 dinara. Ova banka je objavila nerevidirane rezultate poslovanja za prva tri meseca koji su doneli dobit od 1,4 milijarde dinara, što je skoro sedam puta bolji rezultat u odnosu na isti period prošle godine, pre svega kao posledica smanjenih otpisa i rezervisanja. Zemunska

Galenika Fitofarmacija zabeležila je promet od 7,8 miliona dinara, okončavši sedmicu na 2.505 dinara. Posle dužeg vremena veliki promet je zabeležio Tigar koji se domogao nivoa od 100 dinara uz trgovanje od 6,2 miliona. Ukupno je isprometovano oko 3,7 odsto akcija ove kompanije koja se nalazi u procesu finansijskog restrukturiranja. Gubitnik nedelje bio je Impol Seval koji je oslabio 18,9 odsto na 1.550 dinara nakon što je uprava razočarala investitore predlogom da se akcionarima na ime dividende isplati tek 33,9 miliona dinara odnosno 36 dinara po akciji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana