Tekst objavljen: 21.08.2023 13:55        


Naftna industrija Srbije (NIIS) isplatiće akcionarima dividendu iz prošlogodišnje dobiti u četvrtak, 24. avgusta, saopštila je kompanija putem Centralnog registra hartija od vrednosti

Isplata rekordne dividende NIS-a 24. avgusta


Kao što je poznato, skupština akcionara ove kompanije odobrila je 29. juna isplatu dividende u visini od 143,29 dinara po akciji. Kao dan dividende utvrđen je 19. jun.



Posmatrano u ukupnom iznosu, akcionari će dobiti rekordnu dividendu u visini od 23,4 milijarde dinara.

Akcionari će kao i prethodnih godina, osim u godini pandemije, dobiti 25 odsto ostvarene dobiti premda su njihova očekivanja bila veća s obzirom na rekordne prošlogodišnje rezultate.

Umesto toga, neposredno pre zakazivanje skupštine akcionara, NIS je državi, najvećem manjinskom akcionaru, dodelio donaciju u visini od 60 miliona evra što je dovelo do razočarenja investicione javnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ova odluka, kao i kasnije objavljeni lošiji rezultati za drugo tromesečje, znatno su smanjili interes investitora za NIS-ove akcije kojima se ovih dana skromno trguje na nivoima ispod 700 dinara.

NIS je počeo da isplaćuje dividendu počev od 2013. godine, a do sada, uključujući i ovogodišnju isplatu, akcionarima je isplaćena kumulativna dividenda od 546,9 dinara po akciji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza momentum Naftna industrija Srbije (NIS)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana