Tekst objavljen: 09.11.2017 12:00        


Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) povećala je prognozu rasta crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu na 3,7 odsto. Rast BDP-a za narednu godinu će, prema projekcijama, iznositi 3,3 odsto, koliko je iznosila i majska prognoza.

EBRD podigao prognozu crnogorskog BDP-a na 3,7 odsto

Posle donekle razočaravajućeg rasta od 2,9 odsto u prošloj godini, ekonomija je ubrzala u prvoj polovini ove godine, sa procenjenim rastom od 4,2 odsto na godišnjem nivou, navodi se u izveštaju. To je, kako se ocenjuje, rezultat uglavnom snažnog rasta privatne potrošnje, potpomognut do određenog stepena rastom državne potrošnje, dok su investicije i neto izvoz imali negativan doprinos rastu. Vodeći indikatori, kao što su dolasci stranih turista gde je zabeležen porast od 20 odsto u trećem kvartalu ove godine, ukazuju na nastavak snažnog rasta od sredine godine, rekli su iz EBRD-a.

Propratni rizici uključuju mogući štetni uticaj brzog rasta javnog duga, što može u budućnosti zahtevati bolne mere štednje kako bi ga zadržali pod kontrolom, dodato je u saopštenju. Crna Gora je u regiji jugoistočne Evrope, u kojoj je rast u ovoj godini povećan na 3,6 odsto sa 3,1 odsto koliko je bio prognoziran u maju. Rast za narednu godinu prognoziran je na 3,3 odsto. EBRD je za celu grupu, ukupno 37 zemalja u kojima posluje, podigla procenu za ovu godinu 0,9 procentnih poena, na 3,3 odsto. Poređenja radi, u prošloj godini rast je iznosio svega 1,9 odsto. Među faktorima zaslužnim za sveobuhvatan uspon aktivnosti duž cele regije izdvajaju se rast izvoza, oživljavanje investicija i više cene na robnim tržištima, navodi se u izvještaju. Za narednu godinu u EBRD-u predviđaju blago usporavanje rasta, na tri odsto, čime su takođe blago poboljšali majsku procenu i to 0,2 procentna poena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana