Tekst objavljen: 02.10.2023 12:15        


Niška duvanska industrija Philip Morris Operations objavila je polugodišnje rezultate poslovanja koji su prikazali rast kompanije, istina znatno nižom stopom u odnosu na prošlu godinu

Dobit Philip Morris-a u prvih šest meseci dostigla rekordnih 3,4 milijardi dinara


U periodu januar-jun kompanija je ostvarila poslovni prihod od nepunih 15 milijardi dinara što predstavlja povećanje od 7,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.



Usled povećanih troškova nabavne vrednosti prodate robe i delimično zbog rasta troškova zarada i otpremnina poslovna dobit je smanjena za 5,2 odsto i iznosila je 3,65 milijardi dinara.

Zahvaljujući rastu kamata kompanija je ostvarila značajno bolji finansijski rezultat pa je neto dobit porasla 3,8 odsto na 3,39 milijardi dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


I na kraju juna kompanija je ostala izuzetno likvidna sa pozicijom gotovine od 7,4 milijarde dinara u odnosu na finansijski dug od svega 425 miliona dinara.

Philip Morris tradicionalno akcionarima isplaćuje celokupnu dobit koju ostvari, a vlasnici prioritetnih akcija kojima se trguje na Beogradskoj berzi (DINNPB) dobili su ove godine dividendu od 588,3 dinara po akciji što daje dividendni prinos od 7,6 procenata.

Kompanija je početkom septembra najavila novi investicioni ciklus vredan 100 miliona dolara u cilju pokretanja proizvodnje na novoj liniji bezdimnih duvanskih proizvoda koji će biti namenjeni izvozu. Inače, matična kompanija planira da već 2025. godine polovina prihoda na globalnom nivou dolazi iz prodaje bezdimnih duvanskih proizvoda.

Prioritetne akcije Philip Morris-a okončale su današnje trgovanje na nivou od 7.710 dinara i beleže rast od početka godine od 10 procenata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza momentum Philip Morris

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana