Tekst objavljen: 14.02.2017 9:05        


Proteklih pet trgovačkih dana doneli su skromnu investicionu aktivnosti i nastavak oporavka domaćeg tržišta akcija, drugu nedelju zaredom. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 743,8 miliona dinara (šest miliona evra), dok je indeks Belex15 porastao 0,8 odsto na 702,6 poena. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu od početka godine beleži minus od 2,1 odsto.

Blagi oporavak Belexa, Aerodrom u fokusu investitora

Najprometnija akcija bila je Naftna industija Srbije (NIIS) koja je zabeležila lagani rast vrednosti na 744 dinara uz promet od 12,3 miliona dinara. Skoro mesec dana akcije naše najveće kompanija fluktuiraju u uskom cenovnom rasponu 740-750 dinara, nakon što su u poslednjem tromesečju 2016. godine zabeležile skok od 25 procenata, u prvom redu kao posledica dogovora članica OPEC-a i rasta cene sirove nafte.

Ovaj eksterni činilac koji drastično utiče na profitabilnost svih proizvođača nafte, pa i NIS-a, biće u tekućoj godini glavni faktor koji će investitori pratiti prilikom donošenja investicionih odluka. U fokusu investitora protekle sedmice bio je Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) koji je u petak nakon trgovanja saopštio da je Vlada Srbije usvojila koncesiju kao model strateškog razvoja ove kompanije, te da će uskoro biti upućen javni poziv za izbor koncesionara.

Ranije tokom sedmice iz uprave je poručeno da je kompanija prošle godine ostvarila rekordne poslovne rezultate odnosno prihod od 75 miliona evra i dobit veću od 25 miliona evra. Akcije Aerodroma protekle sedmice zabeležile su rast vrednosti od 0,8 odsto na 1.130 dinara uz promet od 6,2 miliona dinara. Na poslednjoj ceni, tržišna vrednost kompanije iznosi 38,7 miiljardi dinara (oko 312 miliona evra).

Među prometnijim akcijama protekle nedelje, posle dužeg vremena, našla se beogradska Jubmes banka (JMBN) koja je zabeležila blagi pad cene na 4.123 dinara uz promet od 3,7 miliona dinara. Ova banka je objavila nerevidirane rezultate poslovanja za prošlu godinu, koji su pokazali da je kompanija nakon dve godine gubitaka, lani zabeležila pozitivno poslovanje.

Jumbes, koji drži 0,3 procenta domaćeg bankarskog tržišta, nastavio je i prošle godine trend pada profitabilnosti osnovnog biznisa, ali su niži troškovi rezervisanja i otpisa banci doneli bruto profit od 64,3 miliona dinara u odnosu na gubitak od 1,8 milijardi dinara u 2015.

Dobitnik sedmice bila je valjonica aluminijuma Impol Seval (IMPL) koja je preskočila nivo od 3.000 dinara prvi put još od 2008. godine. Impol je zabeležio promet od tri miliona dinara, završivši nedelju u plusu od 8,3 odsto na 3.033 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana