Tekst objavljen: 24.01.2017 9:17        


Treću sedmicu zaredom domaće tržišta akcija zabeležilo je pad vrednosti, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio skromnih 705,8 miliona dinara (5,7 miliona evra). Indeks Belex15 oslabio je 1,5 procenata na 701,4 poena, što je najniži nivo ove korpe akcija još od 1. decembra.

Belex na najnižem nivou u zadnjih mesec i po dana

U odsustvu bitnijih informacija u vezi sa poslovanjem kompanija, i proteklih pet trgovačkih dana protekli su u relativno mirnoj trgovačkoj atmosferi. Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila trgovanje od 10,4 miliona dinara, okončavši sedmicu blagim rastom na 745 dinara.

Ova najlikvidnija akcija na tržištu spuštala se početkom nedelje i na nivo od 725 dinara, da bi se u drugoj polovini sedmice NIS-om trgovalo uglavnom u rasponu 745-750 dinara. NIS bi, tradicionalno, u narednih nekoliko sedmica trebalo prvi da saopšti rezultate poslovanja za prošlu godinu, a očekuje se da će kompanija objaviti dobit od oko 100 miliona evra. Trenutna tržišna kapitalizacija kompanije iznosi oko 980 miliona evra.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je zabeležio promet od 9,4 miliona dinara uz pad cene od 2,4 odsto na 1.100 dinara. Ova kompanija beleži uzlazni trend poslovanja u poslednje vreme, a tokom novembra i decembra je zabeležila dvocifrene stope rasta putnika. Sa aspekta investitora, ipak, trenutno je najbitnije pitanje privatizacija ove kompanije, o kojoj nema previše detalja, osim često iznošenih stavova državnih zvaničnika da je koncesija najverovatnije rešenje.

Komercijalna banka (KMBN), koju bi takođe ove godine mogla čekati privatizacija, neznatno je porasla prošle sedmice na 1.701 dinar uz promet od 8,5 miliona dinara. Vranjski Alfa plam (ALFA) je zabeležio promet od 7,7 miliona dinara, okončavši sedmicu blagim padom vrednosti na 33.020 dinara. Akcije ovog proizvođača peći i štednjaka fluktuirale su protekle sedmice u relativno širokom cenovnom opsegu 33.020-35.200 dinara, s tim da je najveći deo prometa zabeležen na donjoj zoni ovog raspona.

Građevinar Energoprojekt holding (ENHL) oslabio je sedam procenta na 1.301 dinar uz promet od 5,5 milliona dinara, nakon dužeg perioda trgovanja na nivoima preko 1.400 dinara. Akcijama gornjomilanovačkog Metalca (MTLC), nakon snažnog početka godine, trgovalo se i protekle sedmice oko 1.800 dinara, ali uz pojačani pritisak na strani ponude.

Bečejski Sojaprotein (SJPT) se spustio na 640 dinara uz neveliki promet, dok se proizvodno montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna (JESV) ponovo domoglo nivoa od 4.000 dinara, takođe uz skromno trgovanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana