Tekst objavljen: 16.08.2017 12:50        


Načelno smo postigli dogovor o reprogramu duga Konzuma bosanskohercegovačkim dobavljačima, ali se još čeka konačna potvrda tog dogovora na poverilačkom veću Agrokora, izjavio je za „Avaz“ Miljenko Crnjac, šef pregovaračkog tima Udruženja poslodavaca FBiH za pregovore s Agrokorom.

 Postignut dogovor Konzuma i dobavljača iz BiH

„Vanredni poverenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak sa svojim timom predložio je i na tome je ostalo da se Konzum u BiH podeli na dva dela, odnosno dve kompanije. Dakle, posebno će biti formirana kompanija Mercator, a svoje postojanje nastaviće i Konzum.

Kompanija Mercator trebalo bi da se vrati na tržište u obimu u kojem je postojala pre nego što ju je kupio Agrokor, a Konzum bi nastavio svoje postojanje u smanjenom obimu i uz obaveznu dokapitalizaciju kompanije iz Zagreba, pojasnio je Crnjac.

Dodao je da bi dokapitalizacija Konzuma išla preko kćerki kompanija Agrokora u BiH i one bi ta potraživanja pretvorile u svoj vlasnički udeo. „U ovakvom scenariju Agrokor bi morao dokapitalizovati Konzum u BiH s još 15 miliona evra, a da bi bio likvidan za manji deo dugovanja u iznosu od 34 miliona KM Konzum bi pojedinačno sa svakim dobavljačem potpisao ugovor za iznos duga koji bi sukcesivno vraćao u roku od četiri godine, uz kamatu od četiri odsto“, istakao je Crnjac i dodao da je pregovarački tim UP FBiH prihvatio ovakav predlog.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana