Tekst objavljen: 06.09.2023 16:15        


Elon Musk je povukao zajam od milijardu dolara od SpaceX, dve decenije stare raketne kompanije koju vodi milijarder i to otprilike u isto vreme kada je kupovao Tviter, sada poznat kao X za 44 milijarde dolara, objavio je Wall Street Journal

Zašto Mask u poslednje vreme povlači drastične poteze?


SpaceX je odobrio zajam od milijardu dolara, koji je podržan nekim od Maskovih akcija SpaceX u oktobru, a Mask je sve povukao istog meseca, navodi se u izveštaju, citirajući dokumente. Mask je preuzeo vlasništvo nad Tvitterom u oktobru.

Milijarder je imao aranžmane sa bankama da pozajmljuje svoje akcije u svojim kompanijama, uključujući proizvođača električnih vozila (EV) Tesla (TSLA.O), dok je privatni SpaceX služio kao njegov zajmodavac, navodi se u izveštaju, dodajući da je plaćanje Tvitera dodatno zakomplikovalo Maskovu finansijsku situaciju.

Elon Mask je najveći akcionar SpaceX sa 42 odsto udela i skoro 79 odsto svoje glasačke moći u martu, navodi se u izveštaju, citirajući podnesak Federalnoj komisiji za komunikacije. SpaceX je krajem prošle godine imao 4,7 milijardi dolara u gotovini i hartijama od vrednosti, navodi list, pozivajući se na dokumente.

I SpaceX i X nisu odmah odgovorili na Rojtersov zahtev za komentar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Rasprodao i Tesline akcije

Elon Mask je prodao ogroman deo svojih Teslinih akcija 2022. godine, i pre i posle Tviter ugovora, čime je njegova ukupna prodaja dostigla oko 40 milijardi dolara, što je frustriralo investitore u proizvođača električnih vozila.

U aprilu 2023, Tesla je otkrio da je dodatno pooštrio pravila u vezi sa Maskom koristeći svoj udeo u kompaniji za pozajmljivanje novca, prema izveštaju WSJ.

Pored Tesle i X Mask je suosnivač pokretačke kompanije Neuralink sa čipovima za mozak.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ilon mask investicije space x tviter

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana