Tekst objavljen: 06.01.2024 12:00        


Proći će, dakle, još dosta vremena pre nego što ćemo u voznom parku videti pretežno električna vozila i pre nego što ona istisnu motore s unutrašnjim sagorevanjem iz fokusa javnosti

Za 15 godina i dalje će 70% voznog parka pokretati benzin ili dizel


Potrošnja struje električnih automobila i kamiona u Evropi će verovatno porasti na 355 teravatsati do 2040. godine, sa 16 teravatsati, koliko trenutno iznosi, pokazuje nedavno objavljeno istraživanje.

To odgovara dodatnoj potražnji od 13 posto ukupne električne energije koja se danas proizvodi u Evropskoj uniji, navodi se u studiji konsultantske firme PwC, koja je proračune izradila zajedno s Institutom Fraunhofer za istraživanje sistema i inovacija.

Deset teravatsati odgovara godišnjoj potražnji oko 500.000 domaćinstava s godišnjom potrošnjom od po 20.000 kilovatsati.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Očekuje se da će do 2040. svi novoregistrovani automobili i kamioni u EU biti baterijska električna vozila ili pogonjeni vodonikom i gorivim ćelijama. Očekuje se da će do tada 70 posto automobila i 65 posto kamiona na putevima još uvek za pogonsko gorivo koristiti benzin ili dizel.

Proći će, dakle, još dosta vremena pre nego što ćemo u voznom parku videti pretežno električna vozila i pre nego što ona istisnu motore s unutrašnjim sagorevanjem iz fokusa javnosti, rekao je stručnjak PwC-a za industriju Philipp Rose.

Međutim, budući da vlasnici starijih vozila obično manje voze svoje automobile od onih s novijim vozilima, direktne emisije CO2 na putevima će verovatno biti upola manje do 2040. godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gorivo automobili električni automobili automobilska industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana