Tekst objavljen: 16.09.2023 18:00        


Kupci uvezenih automobila u Srbiji suočavaju se s većim rizikom od kupovine vozila s vraćenom kilometražom u odnosu na vozila koja su kupljena u zemlji, ukazuje istraživanje sprovedeno u 14 evropskih zemalja

Vraćena kilometraža češća na uvezenim vozilima


Svaki deseti polovni automobil u Srbiji ima vraćenu kilometražu (10,3 odsto), što znači da vrede manje od tražene cene, a šanse da se dobije vozilo s promenjenim brojačem kilometara su veće kada je automobil uvezen iz inostranstva, navode iz globalne platforme za proveru istorije vozila, carVertical-a.

Kako objašnjavaju, trgovinu vozilima preko granice je teško pratiti, stoga prevaranti iskorišćavaju ovu situaciju i izbegavaju da budu uhvaćeni. Dodaju da istraživanje pokazuje da među automobilima koji se prodaju lokalno 8,5 odsto je onih s vraćenom kilometražom, prenosi Tanjug.

Navode da situacija u zemlji nije toliko loša kao u nekim istočnoevropskim zemljama poput Letonije, gde udeo vozila s vraćenom kilometražom prelazi 20 odsto, rizik od prevare je i dalje visok. Samo 8,8 odsto svih vozila u Srbiji provelo je celo vreme u zemlji, dok je 91,2 odsto uvezeno iz inostranstva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kako su istakli, istraživanje pokazuje da vozila sa manipulisanom kilometražom mogu biti i do 25 odsto skuplja od vozila sa originalnom kilometražom i brže gube na svojoj vrednosti.

„Veoma je teško kontrolisati kvalitet polovnih automobila na međunarodnom nivou jer pojedine zemlje imaju različite zakone o prevari vezanoj za kilometražu. Pošto zemlje ne razmenjuju informacije o vozilima, kada se jednom vozilo izveze, njegova istorija počinje kao potpuno nova. Zanimljivo je da je nivo vraćanja kilometara u Srbiji vrlo sličan nivou prevare u međunarodnim transakcijama sa automobilima, što ukazuje na nedostatak transparentnosti na tržištu”, objasnio je automobilski stručnjak u carVertical-u Matas Buzelis.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
polovni automobili vraćena kilometraža štelovanje kilometraže automobili iz uvoza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana