Tekst objavljen: 10.04.2023 13:00        


Globalne isporuke računara (PC) pale su za 29 odsto u prvom kvartalu 2023. godine zbog slabe potražnje, viška zaliha i pogoršanja makroekonomske klime, pri čemu je Apple Inc pretrpeo najveći udar, saopštila je kompanija za istraživanje tržišta IDC

U svetu se prodaje sve manje računara


U izveštaju objavljenom u nedelju, Međunarodna korporacija za podatke (IDC) navodi da je globalna isporuka računara iznosila 56,9 miliona u prvom kvartalu ove godine, što je pad sa 80,2 miliona u istom periodu prošle godine.

Isporuke su produžile sličan međugodišnji pad od 28,1 odsto u poslednjem kvartalu 2022.

Od pet najvećih računarskih kompanija analiziranih u izveštaju, Apple-ove isporuke u prvom kvartalu zabeležile su najveći pad od 40,5% u odnosu na isti period 2022. godine, dok je Dell Technologies Inc (DELL.N) na drugom mestu sa padom od 31%.

Lenovo Group Ltd (0992.HK), Asustek Computer Inc (2357.TV) i HP Inc (HPK.N) takođe su se suočili sa padom u isporukama, saopštio je IDC.

U februaru, Apple je izvestio da je prodaja njegovih Mac računara, koja je doživela procvat tokom talasa rada od kuće tokom pandemije, opala za 29% u odnosu na isti period prethodne godine na 7,7 milijardi dolara u poslednjem kvartalu.

- Preliminarni rezultati su takođe predstavljali šifru za eru potražnje vođene COVID-om i barem privremeni povratak na obrasce pre COVID-a. Obim isporuke u prvom kvartalu 2023. bio je primetno manji od 59,2 miliona jedinica isporučenih u prvom kvartalu 2019. i 60,6 miliona u prvom kvartalu 2018, rekao je IDC.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


- Pauza u rastu i potražnji takođe daje lancu snabdevanja malo prostora da izvrši promene jer mnoge fabrike počinju da istražuju mogućnosti proizvodnje izvan Kine.

Zabrinutost zbog usporavanja u velikim ekonomijama i dalje je prisutna, a nedavni nemiri u bankarskom sektoru pogoršavaju zabrinutost da bi neugledna inflacija i stroga monetarna politika ometali rast i finansijske investicije.

Ako ekonomija bude u uzlaznom trendu do 2024. godine, „očekujemo značajan rast tržišta jer potrošači žele da se osveže, škole žele da zamene dotrajale kompanije, a preduzeća prelaze na nove sisteme“, rekao je Linn Huang, potpredsednik istraživačkog odeljenja, za uređaje i ekrane u IDC.

- Ako se recesija na ključnim tržištima povuče u narednu godinu, oporavak bi mogao biti problem.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
IDC računari prodaja računara pad prodaje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana