Tekst objavljen: 09.07.2023 18:00        


Samo do sada, tokom 2023, otpušteno je čak 212.294 radnika u tehnološkoj industriji

U mestu koje je stvorilo veštačku inteligenciju - uveliko pljušte otkazi zbog nje


U poslednje vremepodigla se prašina oko veštačke inteligencije (AI) i njenog negativnog uticaja na tržište rada, aliu kontekstu otkaza.

Može li AI zaista da zameni ljudski rad u godinama koje dolaze? O tome se već dugo diskutuje afirmativno, te ne čudi što su mnogi stručnjaci u strahu da će izgubiti posao.

Štaviše,nalet veštačke inteligencije već izaziva preokret i u industriji koja je stvorila.Paradoksalno, ali nekada je delovalo da su ti radnici "nepobedivi".

Međutim, da tehnološki stručnjaci svojim inovativnim rešenjima sami sebi "uskaču u stomak" govore i aktuelni podaci iz SAD, tačnije iz Silicijumske doline.

Ova regija San Franciska je praktično iznedrila AI i sve ostale tehnološke podvige koje danas usvajamo i koristimo.

I dalje relativno mali - ali rastući broj tehnoloških kompanija,naveo je veštačku inteligenciju kao razlog za otpuštanje radnikai preispitivanje novih kandidata tokom poslednjih meseci, dok se Silicijumska dolina bori da se prilagodi brzom napretku tehnologije koju kreira u sopstvenom dvorištu.

Chegg, obrazovna platforma, otkrila je u regulatornom podnesku prošlog meseca da jeotpustila 4% svoje radne snage, ili oko80 zaposlenih, "kako bi bolje pozicionirala kompaniju u sprovođenju strategije veštačke inteligencije i da bi stvorila dugoročnu, održivu vrednost za svoje studente i investitore".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Takođe, generalni direktor IBM-a, Arvind Krišna, rekao je u intervjuu za Blumberg u maju da njegova kompanija planirapauziranje u zapošljavanju, kada je reč o pozicijama koje bi AI mogla da zameni.

Međutim, u jednom kasnijem intervjuu, Krišna je rekao da smatra da su njegovi raniji komentari izvučeni iz konteksta i naglasio da će "AI otvoriti više radnih mesta nego što će ih oduzeti".

A krajem aprila, servis za skladištenje fajlova Dropboks, saopštio je da otpušta oko 16% svoje radne snage, ili oko 500 ljudi, takođe navodeći AI kao razlog za to.

I tu nije kraj firmama koje čine isto. Ovim potezima, Silicijumska dolina ne samo da prednjači u razvoju veštačke inteligencije, već nudi irani uvid u to kako se preduzeća mogu prilagoditi novim alatima.

Doduše, nalet AI alata je samo dodatni faktor koji utiče na otpuštanja u industriji tehnoloških kompanija, budući da su se mnoge od njih dve-tri godine unazad prilagođavale novonastalom, neizvesnom ekonomskom okruženju, usred kovida.

Samo do sada, tokom 2023, otpušteno je čak 212.294 radnika u tehnološkoj industriji. To uveliko premašuje brojku iz 2022, koja je iznosila 164.709. Čini se da su čak isoftverski inženjeriu Silicijumskoj dolini, koji su nekada važili za nedodirljive, sada u opasnosti da izgube posao ili da im bude smanjena plata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
veštačka inteligencija Silicijumska dolina otpuštanja it industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana