Indikativni kurs Evra na dan 02.12.20. :: 117.5715 rsd
Tekst objavljen: 07.02.2020 9:25        


Ko će na kraju moći da nam proda putovanje?

Turističke agencije ostaju bez licence, ali to ne znači da se gase?

Agencija za privredne registre (APR) je izdala 262 licence turističkim agencijama, koje su uskladile svoje poslovanje sa novim Zakonom o turizmu i Pravilnikom, aiz Registra turizma izbrisala je 215 turističkih agencija kojima su prestale da važe licence.

Turističke agencije koje su brisane iz Registra su takoizgubile status organizatora putovanja i ne mogu da obavljaju delatnost sve dok ne dobiju nove licence,napisala je APR u saopštenju koje je poslala Telegrafu.

Nove licence, razvrstane u propisanu kategoriju prema novom zakonu, važiće tri godine od datuma donošenja rešenja o izdavanju licenci. Ovo je ipak proizvoljno tumačenje podataka, rekao nam je Aleksandar Seničić iz Jute.

Prema njegovim rečima, kako je rok za usaglašavanje bio 31. januar, agencijesu brisane po automatizmu jer je izašao novi zakon, tako da subrisali sve one koji nisu na vreme podneli zahtev. Međutim, kako ističe Seničić to ne znači da oni neće podneti zahtev i na tu mogućnost imaju pravo.Taj rok je, dodaje uveden kako bi postajao kontinuitet prodaje aranžmana.

- Ako nisu predali dokumentaciju u tom roku, oni od 25. januara do momenta predaje zahteva ne smeju da prodaju turističke aranžmane. Dakle,neće biti brisani, već samo neće moći u tom periodu da vrše prodaju- kaže nam Seničić.

Kako ističe, podatak da je 215 agencija ostalo bez licenci, kako se tumači, nije dobar, odnosno nije pravi u ovom trenutku.

-Od tih 215 imate 150 njih koji su u procesu za licencu. Njima sada traje taj rok od 30 dana da podnesu dobru dokumentaciju. "Skinuti" su po automatizmu.Trenutno je oko 580 njih, ne turističkih agencija, već svih tzv. prodavaca turističkih aranžmana i organizacija, odnosno preporadavaca, posrednika koji postoje u APR- kaže on.

Od tih 580, kako očekuju u Juti, posle završetka ovog procesa, ostaće ih oko 480 sa licenom.

-Očekujemo da njih oko 10 odsto od tog broja 580 neće produžiti licencu, jer su povećani limiti, povećani su i troškovi organizovanja putivanja, licence su skuplje, depoziti osiguranja veći... kaže Seničić.

Novi Zakon o turizmu važi od marta prošle godine, a Pravilniko uslovima i načinu rangiranja licence organizatora putovanja u različite kategorije, načinu promene kategorije licence, sadržini zahteva za izdavanje i obnavljanje licence, kao i o uslovima i načinu izdavanja svečane forme licence, stupio je na snagu 1. januara 2020. godine.

Da li je turistička agencija preko koje želite da putujete član YUTA, možete proveriti ovde.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
turističke agencije turizam licencirane agencije Aleksandar Seničić YUTA

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana