Tekst objavljen: 04.04.2024 15:10        


Svi svetski milijarderi mlađi od 30 godina nasledili su svoje bogatstvo, u prvom talasu „velikog transfera bogatstva“ u kojem se očekuje da će više od hiljadu bogatih ljudi preneti više od 5,2 biliona dolara svojim naslednicima u naredne dve decenije

Svi milijarderi mlađi od 30 godina nasledili svoje bogatstvo


Na svetu već ima milijardera više nego ikada ranije (2.781), a očekuje se da će taj broj rasti u narednim godinama kada se ima u vidu da se starija generacija super bogatih priprema da svoj imetak prenese na potomke. Istraživanje časopisaForbspokazalo je ima 15 milijardera starih 30 ili manje godina, ali da nijedan nije stvorio sopstveno bogatstvo, već da je imao koristi od ogromnog nasleđa.

Među njima su milijarderi iz Irske, Firoz Mistri (27) i njegov brat Zahan (25), od kojih svaki ima, kako se procenjuje, po 4,9 milijardi dolara od udela u „Tata Sons“, matičnoj kompaniji indijskog konglomerata „Tate Group“, koji poseduje brendove automobila, uključujući Jaguar lend rover. Oni su nasledili svojih 4,6 odsto udela u kompaniji 2022. godine nakon smrti svog oca Sajrusa Mistrija, koji je umro manje od tri meseca posle njihovog dede Palonjija.

Troje dece Leonarda del Vekija, osnivača kompanije za luksuzne sunčane naočare „Luksotika“ (Luxottica ), postali su milijarderi nakon njegove smrti 2022. Leonardo Marija (28), Luka (22) i Klemente del Vekio (19) su nasledili po 12,5 odsto udela u porodičnoj holding kompaniji „Delfin“ sa sedištem u Luksemburgu, koja poseduje skoro trećinu "EssilorLuxottica", kompanije koja stoji iza„Rej bana“ (Ray-Ban) i "Oakley"-a. Braća i sestre imaju bogatstvo koje se procenjuje na 4,7 milijardi dolara za svakog od njih.

Najmlađa milijarderka na svetu je Livija Fogt (19), koja ima bogatstvo od 1,1 milijardu dolara zahvaljujući udelu od 3,1 u "WEG Industries", brazilskom proizvođaču električne opreme čiji je suosnivač njen deda Verner Rikardo. Umro je 2016. Na spisku je i njena starija sestra Dora Fogt de Asis (26).

Stručnjaci švajcarske banke UBS navode da: „Tokom narednih 20 do 30 godina, preko hiljadu današnjih milijardera će verovatno preneti više od 5,2 biliona dolara svojim naslednicima. Kako smo došli do ovog broja? Jednostavno sabiranjem bogatstva 1.023 milijardera koji danas imaju 70 ili više godina“.

„Dugoročno gledano, izuzetno bogatstvo koje je rezultat procvata preduzetničke aktivnosti od devedesetih uspostavilo je osnovu za buduće generacije porodica milijardera.“

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Najbogatija osoba na planeti je većinski vlasnik konglomerata luksuzne robe LVMH Bernar Arno. On ima 75 godina i nedavno je unapredio svoju decu na ključne pozicije u poslu. Arno ima procenjeno bogatstvo od 233 milijarde dolara, što je povećanje od 10 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Čarls Koh, stariji od braće američkih industrijalaca milijardera, ima 88 godina, dok njegov brat Dejvid ima 79 godina. Fil Najt, milijarder, suosnivač kompanije „Najki“, ima 86 godina.

Očekuje se da će sledeća generacija naslediti ukupno 70 biliona dolara u narednih 20 godina, prema procenama konsultantske firme "Cerulli Associates". Očekuje se da će „transfer milenijalci“ postati „najbogatija generacija u istoriji“, kaže istraživanje agenta za nekretnine Najta Franka.

Jedan od najmlađih milijardera koji su stekli – a ne nasledili – svoje bogatstvo je Ben Fransis (31), britanski osnivač sportskog brendaGymshark. Njegovo bogatstvo se procenjuje na 1,3 milijarde dolara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
milijarderi mlađi od 30 godina nasledstvo bogatstvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana