Tekst objavljen: 12.01.2024 13:55        


Priliv doznaka u Srbiju za deset meseci 2023. iznosio je oko 4,3 milijarde evra, što je dva odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, piše Forbs Srbija

Rekordan priliv doznaka iz inostranstva u Srbiju


U 2022. priliv po osnovu doznaka u Srbiju iznosio je rekordnih oko pet milijardi evra, a u 2021. prema podacima Narodne banke Srbije, malo više od 3,6 milijardi evra.

U centralnoj banci su naveli da je posle pandemije korona virusa intenziviran rast priliva doznaka, a na to su uticali i brojni drugi faktori.

“Nakon pandemije, kada je bilo ograničeno kretanje stanovništva u zemljama u kojima živi pretežni deo naše dijaspore, od 2022. je intenziviran rast priliva doznaka, a blaži rast je nastavljen i u 2023. godini. Takođe, na povećanje priliva doznaka su uticali i drugi faktori. Prvo, doznake inače imaju kontraciklični karakter, što znači da u periodima kriza, povećane globalne neizvesnosti i geopolitičkih tenzija najčešće dolazi i do njihovog rasta”, rekli su za Forbs Srbija u NBS.

Istakli su da praktično ljudi koji žive u inostranstvu, u takvim okolnostima više pomažu svoje članove porodica i prijatelje koji žive u Srbiji.

“Drugo, rast inflacije u 2022. u većini zemalja doveo je do toga da su svi ključni makroekonomski pokazatelji, pa tako i doznake, nominalno povećani. Na kraju, na intenzivan rast doznaka u 2022. uticao je i povećan broj državljana drugih zemalja koji zasnivaju svoje boravište u Srbiji”, rekli su u NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Iznos doznaka u 2023. koji je gotovo identičan onom iz 2022. godine realno je manji, smatra Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku. On ističe da je na to najviše uticala inflacija.

“To je realno manje novca zbog inflacije, jer i evro i dolar znatno manje vrede nego što su vredeli pre godinu, dve ili tri godine. Prva stvar koja se primeti jeste to da je kod nas vrednost deviza generalno potcenjena. Zatim, taj novac koji dolazi u Srbiju prilično ima manju vrednost i značaj nego 2020. godine, pre talasa inflacije”, rekao je Rajić za Forb Srbija.

Prema njegovim rečima, doznake popunjavaju nedostatke u bruto domaćem proizvodu, i donekle smanjuju spoljnotrgovinski deficit.

Rajić smatra da će se, nažalost, na duži rok prihodi od doznaka smanjiti.

“Mlađe generacije koje odlaze iz zemlje najčešće su jedino dete ili eventualno imaju sestru ili brata. Oni novac šalju roditeljima koji su ostali u Srbiji. Kada njih ne bude bilo, neće imati kome da šalju novac. Tek ćemo narednih godina osetiti pad priliva doznaka zbog smanjenog prirodnog priraštaja i velikih migracija u inostranstvo. Nažalost, odlaze nam najproduktivniji i intelektualno najsposobnji mladi ljudi”, ocenio je Rajić.

Prema ranijim navodima NBS, najveći iznosi po osnovu doznaka dolazili su iz Nemačke, zatim Švajcarske, SAD, Austrije, Francuske.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rekordan priliv doznake iz inostranstva Narodna banka Srbije inflacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana