Tekst objavljen: 17.05.2023 13:55        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije doneo je odluku da se referentna kamatna stopu zadrži na nivou od šest odsto

Rast kamata su najviše osetili oni koji su nedavno podigli kredit

Tako je ova stopa, koja je 13 puta išla naviše, i zbog čega su rate na stambeni kredit za godinu dana znatno porasle - zaustavljena. Ovo je, bez ikakve sumnje, veoma važna vest za oko 150.000 građana Srbije koji su podigli stambene kredite i koji svakog meseca strepe da li će im i koliko biti veća rata.

Po rečima Dušana Uzelca sa sajta Kamatica, odluka Izvršnog odbora NBS o zadržavanju referentne kamatne stope na nivou od šest odsto znači da je došlo do ravnoteže na polju monetarne politike. On je istakao i da povećanje referentne kamatne stope poskupljuje novac i da to utiče na visinu rata onih koji imaju kredite jer se one povećavaju.

Dušan Uzelac kaže da na ovaj način NBS upravlja monetarnom politikom i kontroliše inflaciju.

- Referentna kamatna stopa i druge stope kojima upravljaju u NBS su dugmići koje oni pritiskaju, popuštaju i šteluju - kaže Uzelac. - To su stvari koje su predviđene za kontrolu i zaustavljanje inflacije.

Budući da povećavanje referentne kamatne stope podiže cenu novca, oni koji imaju kredite to će osetiti jer će imati višu ratu, ukazuje Uzelac.

- Cilj dosadašnjih podizanja referentne kamatne stope je bila kontrola inflacije i ovo su prvi pokazatelji da se našao neki balans - rekao je Uzelac.

Pored neopromenjene referentne kamatne stope, na nepromenjenim nivoima su zadržane i kamatne stope na depozitne (4,75 odsto) i kreditne olakšice (7,25 odsto).

- To je paket koji NBS definiše prema poslovnim bankama. Ako bih napravio neku paralelu, to bi bila cena sirove nafte, sve posle toga se definiše na nivou poslovnih banaka. Ima tu dve stvari, jedno je regulativa banke koja kaže – cene će biti skupe ili ne, a drugo je tržište koje je danas okrnjeno - kaže Uzelac.

Zbog inflacije, došlo je do pritiska na kućni buyet, građani su sve manje kreditno sposobni i sve ih je manje koji mogu da se zaduže. Uzelac ukazuje da se očekuje i stagnacija cena kada je reč o nekretninama, a razlog je jasan - sve je manje onih koji mogu da se kreditno zaduže i to će za posledicu imati i manju potražnju.

Narodna banka Srbije zadržava mogućnost da, ukoliko bude potrebno, odnosno ako kretanja u domaćem i međunarodnom okruženju to budu zahtevala, nastavi pooštravanje monetarnih uslova i u narednom periodu.

- Desila se neka vrsta stagnacije, ravnoteže, NBS prati kako su se kretale cene, obimi novčanih masa, prati potražnju i ponudu na deviznom i valutnom tržištu i kreira svoju politiku. To je kao kad se vozi auto-putem, pa se pređe na lošiji put da bi se brže stiglo – to je povećanje referentne kamatne stope. Da bi brže stigli do stabilnosti na temu povećanja cena, oni su pribegli povećanju koje je neprijatno onima koji se voze sa kreditima - naveo je Uzelac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Nenad Bumbić iz udruženja „Zaštita potrošača” kaže da povećanje rata najviše osećaju oni koju su se zadužili ove i prethodne godine, koji su na početku otplate. Naime, većina tek nakon podizanja kredita shvati da se kod dugoročnih kredita prvih nekoliko godina plaća samo kamata i kada se ta veća kamatna stopa računa, u suštini, na uvek istu osnovicu - mesečne rate osetno su veće.

- Što se tiče euribora, pre krize 2008. godine bili smo na pet odsto, a sada je cilj i Feda i Evropske banke da kamatna stopa bude oko pet odsto. Mi bismo trebali da početkom 2024. godine vidimo smirivanje kretanja kamantih stopa - objasnio je Bumbić.

NBS i kamatne stope

Viceguverner Narodne banke Srbije Željko Jović kaže da NBS na dva načina utiče na kamatne stope i uslove pod kojima se krediti odobravaju, a prvi je referentna kamatna stopa.

- Ta promena utiče na reperne kamatne stope na tržištu novca, govorimo o dinarima po kojima se pozamljuju novčana sredstva između jedne i druge banke, te reperne kamatne stope se ugrađuju u kamatne stope za kredite - objašnjava Jović. - Promena referentne kamatne stope se preslikava kroz transmisioni mehanizam na kamatne stope na tržištu novca. Belibor se ugrađuje u kamatne stope i ugrađuje se u varijabilne stope u dinarima.

On ukazuje da banke od 2018. godine imaju obavezu da klijentu koji dolazi da uzme stambeni kredit predoče šta mu se može desiti ako uzme varijabilnu kamantu stopu.

- Banke imaju obavezu da, ako u ponudi imaju stambeni kredit s fiksnom kamatom, klijenta prvo upoznaju s tom vrstom kredita, a ukoliko je nemaju, moraju mu ponuditi prvo dinarski s varijabilnom kamatnom stopom, a tek potom evrokredit s varijabilnom kamatnom stopom - rekao je Jović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
podizanje kredita željko jović dušan uzelac veća rata kredita rast kamatnih stopa Narodna banka Srbije nenad bumbić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana