Tekst objavljen: 02.12.2023 9:00        


Realni međugodišnji rast BDP-a u trećem tromesečju iznosio je 3,6 odsto, što je nešto viši rast od preliminarne procene koja je iznosila 3,5 odsto, a rast BDP-a u trećem tromesečju bio je vođen većom aktivnošću u svim proizvodnim i uslužnim sektorima, objavila je Narodna banka Srbije

Rast BDP-a u trećem kvartalu 3,6 odsto


Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja je u oktobru ostvarila međugodišnji rast od 3,0 odsto, vođena rastom u sva tri sektora, pri čemu je najveći doprinos potekao od prerađivačke industrije, koja je zabeležila rast od 3,3 odsto međugodišnje.

U okviru prerađivačke industrije povećana je proizvodnja u 13 od 24 oblasti, a najveći doprinos rastu potekao je od proizvodnje hrane, računara i elektronskih proizvoda, farmaceutskih proizvoda i osnovnih metala, prenosi Tanjug.

Rast je u oktobru zabeležen i u sektoru rudarstva (1,7 odsto međugodišnje) i sektoru energetike (1,8 odsto međugodišnje).

Posmatrano u periodu januar-oktobar 2023, industrijska proizvodnja je povećana za 2,4 odsto međugodišnje.

Takvom kretanju doprineo je veći obim proizvodnje u sektorima energetike (13,6 odsto međugodišnje), rudarstva (1,6 odsto međugodišnje) i prerađivačke industrije (0,3 odsto međugodišnje).

U okviru uslužnih sektora, promet u trgovini na malo u oktobru 2023, u odnosu na isti mesec prethodne godine, realno je stagnirao, dok je u periodu januar - oktobar realno smanjen za 3,6 odsto međugodišnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ukupan broj dolazaka turista u oktobru niži je za 1,5 odsto međugodišnje, a ukupan broj noćenja turista za 13,0 odsto međugodišnje. U periodu januar-oktobar 2023. ukupan broj dolazaka turista viši je za 8,9 odsto međugodišnje, a broj noćenja turista za 2,1 odsto međugodišnje.

Kada je reč o spoljnotrgovinskim kretanjima, robni izvoz je u oktobru, međugodišnje posmatrano, bio niži za 1,9 odsto, a robni uvoz niži za 6,7 odsto. U periodu januar-oktobar 2023, u odnosu na isti period prethodne godine, robni izvoz je porastao za 4,9 odsto međugodišnje, a robni uvoz je smanjen za 6,1 odsto.

Prema podacima Ankete o radnoj snazi, stopa nezaposlenosti je u trećem tromesečju 2023. godine iznosila 9,0 odsto, što je za 0,6 procentnih poena niže nego u drugom tromesečju ove godine i jednako stopi nezaposlenosti iz istog perioda prošle godine.

Istovremeno, stopa zaposlenosti je iznosila 50,7 odsto i u odnosu na drugo tromesečje viša je za 0,3 procentna poena, a u poređenju sa istim periodom prethodne godine viša je za 0,5 procentnih poena.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
BDP rast BDP-a domaća privreda Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana