Tekst objavljen: 24.08.2023 15:45        


Nije lak posao, ali može dosta da se zaradi

Ovaj zanat može sa zaradom da parira i programerima


Frizerski zanat može da parira programerima, da, dobro ste pročitali. U prvoj polovini 2023. je otvoreno 400 novih frizerskih salona, više nego za celu prošlu godinu i to je bila najpopularnija delatnost među mladim preduzetnicama posle IT sektora. Salona ima na svakom koraku i skoro uvek su puni, a dobri majstori mogu zaraditi i preko 200.000 dinara mesečno, dok je početna plata je oko 70.000 dinara.

Da bi opstali i dostigli taj nivo prihoda neophodan je kvalitet koji će ih izdvojiti iz mase. Takođe, potrebno je kontinuirano usavršavanje kako bi se ovladalo novim tehnikama farbanja kose ili tretmana za negu, na primer, zatim ulaganje u pribor, aparate, farbe i preparate, a sve to ipak dobro naplaćuju klijentima. Zato je pogled na cenovnike u nekim frizerskim salonima za mnoge pravi finansijski šok.

"Korekcija boje" 17.000 dinara

U jednom renomiranom prestoničkom frizerskom salonu čiji je cenovnik dostupan na njihovoj internet stranici, mogu se videti cene nekih usluga.

Na primer, u jednom salonu se kolorizacija kose ili preliv za srednju dužinu kose naplaćuje 4.299 dinara, a za dugu 3.899 dinara, dok je "ekstra duga" kosa 4.799 dinara. U drugom salonu, usluga "skidanja tamne boje i prelazak u svetliju", odnosno "kompletna korekcija boje" ide od 17.000 dinara pa naviše.

Brazilski keratin, odnosno tretman ispravljanja kose je za kratku kosu 1.800, a za dugu oko 8.800 dinara, botoks tretman 1.300-1900 dinara, a svečane frizure su u ovom salonu od 2.100 do 4.300 dinara. Ima salona gde keratin tretman košta 16.500 dinara, kako smo videli na internetu. Pramenovi se naplaćuju od 6.700 dinara do 10.500 dinara. Popularna "balayage" tehnika je negde 11.500 dinara, a slične tehnike bojenja kose prelaze 12.500 dinara.

I klasične usluge poput ženskog šišanja zavise od dužine kose, pa tako, na primer, za kratku kosu žensko šišanje na popularnim mestima kreće od 2.000 do 3.200 dinara, kako su nam rekli u jednom salonu u centru grada. Negde naplaćuju 1.000 dinara pranje kose i šišanje, dok je negde samo pranje od 300 do 800 dinara.

Minimalna cena feniranja koja se može naći u drugim objektima je 500-600 dinara za kratku kosu, dok je za dugu od 900 pa naviše, a sve u zavisnosti od same kose.

Neki saloni praktikuju da se pri zakazivanju kolor usluga, uplati depozit u iznosu od oko 3.500 dinara na ime rezervacije termina koji traje nekoliko sati. Negde možete zakazati besplatnu konsultaciju sa frizerima, kako biste najbolju procenu stanja kose, šta treba da sredite, može li frizer da ispuni traženo i koliko bi vas otprilike koštalo to zadovoljstvo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Plate frizera

Vlasnici frizerskih salona sa kojima smo nedavno razgovarali su nam potvrdili da vlada velika potražnja za radnicima i za početnicima koji tek treba da "ispeku zanat", ali i za ozbiljnim majstorima koje obično traže već renomirani saloni zbog obima posla.

Na brojnim oglasima za posao koji su trenutno aktuelni, početna plata frizera je oko 70.000 - 80.000 dinara, dok ženski frizer koji poznaju i muško šišanje imaju oko 90.000 dinara. P poslodavci im mahom nude stalni radni odnos, a radno vreme je fiksno 6 ili 8 sati. Oni nude i mogućnost napredovanja, usavršavanje i edukacije, što je u ovom poslu ključno za kvalitetan rad.

Frizeri mogu zarađivati i preko 150.000do 160.000 dinara mesečno, a nekima zarada prelazi 2.000 evra. Frizeri koji su na dobrom glasu ili imaju svoje akademije i edukacijske programe zarađuju i mnogo veće sume.

Trenutno je veliki broj onih koji svoj rad promovišu i putem društvenih mreža, snimajući neverovatne transformacije kose i izjave klijenata da "ne žale pare" kako bi dobile frizuru iz snova i fotografisale se baš u tom salonu.

Pružanje frizerskih usluga po kućama, odnosno rad na terenu je takođe veoma profitabilan jer ti frizeri ne moraju da plaćaju sve troškove koje posedovanje registrovanog objekta nosi sa sobo: Kirija, režije, plate zaposlenima...

Frizerima pune ruke posla

Bilo da salon radi tri meseca ili nekoliko decenija, odgovor zaposlenih je isti: - Ima posla. Takve utiske su nam preneli sagovornici iz nekoliko frizerskih salona u centru Beograda, ali i iz manjih gradova u unutrašnjosti Srbije.

Zbog obima posla, mnogi frizerski saloni primaju mušterije samo ako imaju unapred zakazan termin i to je strogo pravilo kuće, pa zbog toga neki zakazuju friziranje i dve ili tri nedelje ranije. Takođe, u jednom salonu su nam potvrdili da mnogi naši ljudi iz dijaspore dolaze ovde specijalno da bi sredili kosu i da svoj termin rezervišu čim saznaju kada imaju odmor.

U drugim salonima su nam rekli da kod njih to nije neophodno, da je dovoljno dan ili dva ranije pozvati, ali da li ćete biti primljeni, zavisi od obima posla toga dana.

Trenutno je u Srbiji registrovano 13.938 preduzetnika sa ovom šifrom delatnosti, ali da je uočljiv trend rasta pokazuje i poređenje u prethodne tri godine, glase zvanični podaci APR. Broj frizersko-kozmetičkih salona povećao se od kraja 2021. do kraja 2022. za tačno 500, dok je u prvih šest tekuće godine otvoreno 400 takvih objekata.

Na osnovu toga se vidi da inflacija i kriza u svetu jesu podigle cene usluga u periodu posle pandemije korona virusa, ali nisu ugrozile ovaj sektor, naprotiv. Frizerski saloni se sve više otvaraju, između ostalog, jer je to dobar način da se uloži novac u neki biznis koji, ako se dobro vodi, može da postane izuzetno profitabilan. Čak bismo mogli reći da industrija lepote sada doživljava svojih 5 minuta zbog važnosti koje žene pridaju svom estetskom izrazu u u eri dominacije društvenih mreža.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zanat posao frizeri zarada frizeri programeri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana