Tekst objavljen: 25.02.2024 12:00        


Centralna banka Nemačke, Bundesbanka, objavila je danas da je u 2023. godini zabeležila gubitak od 21,6 milijardi evra i procenila da će njena finansijska situacija biti složena i u narednim godinama

Nemačka Bundesbanka u 2023. zabeležila gubitak od više milijardi evra


"Finansijska opterećenja će verovatno trajati nekoliko godina, očekujemo da će ona biti značajna i u 2024. godini", izjavio je predsednik Bundesbanke Joahim Nagel.

Bundesbanka je saopštila da je gubitak u 2023. skoro izbrisao sve njene provizije i da je deo gubitka u iznosu od 2,4 milijarde evra pokriven iz rezervi.

Gubitak Bundesbanke za tekuću godinu će premašiti preostalih 0,7 milijardi evra rezervi, pa će banka biti prinuđena da ih prenese u budućnost kako bi ih nadoknadila od budućih profita, dodao je Nagel.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Malo je verovatno da će Bundesbanka isplaćivati dividende u državnu kasu u narednim godinama. Holandska centralna banka danas je takođe objavila da je u 2023. godini zabeležila gubitak od 3,5 milijardi evra. Evropska centralna banka (ECB) je u 2023. godini zabeležila prvi godišnji gubitak u poslednjih 20 godina, pošto je prijavila minus od 1,3 milijarde evra za prošlu godinu, prenosi Rojters.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nemačka bundesbank gubici banaka 2023

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana