Tekst objavljen: 16.08.2023 12:25        


Međugodišnja inflacija je na opadajućoj putanji i na kraju jula iznosila je 12,5 odsto, što je za 3,7 odsto manje u odnosu na mart kada je dostigla rekordnih 16,2 odsto, objavila je Narodna banka Srbije

NBS: "Inflacija od aprila u padu, do kraja godine oko osam odsto"


Podatak o baznoj inflaciji, koja je snižena sa 11,3 odsto u martu na 9,4 odsto u julu ukazuje na to da se usporavanje inflacije duguje ne samo padu svetskih cena energenata i hrane već i preduzetim merama monetarne politike NBS, rekla je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Centralna banka procenjuje da bi pad međugodišnje inflacije bio i veći da tokom maja i juna usled nepovoljnih agrometeroloških uslova, tačnije obilnih padavina, cene povrća nisu sezonski neuobičajno porasle.

"Ukazujemo i na to da bi pad međugodišnje inflacije bio i veći da tokom maja i juna, usled vremenskih neprilika i obilnih padavina cene povrća nisu sezonski neuobičajeno rasle", navela je guvernerka tokom prezentacije izveštaja o inflaciji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Narodna banka očekuje da do kraja godine međugodišnja inflacija dođe na oko 8 odsto, odnosno da svakog meseca opada za oko 1 odsto.

Povratak inflacije u granice cilja očekuje se u drugom kvartalu 2024. godine, dok se dolazak na ciljanih 3 odsto očekuje krajem naredne godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije inflacija ekonomske prognoze pad inflacije 2023 2024

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana